Бубонната чума върлува от четири хилядолетия, съобщават учени, които са

...
Бубонната чума върлува от четири хилядолетия, съобщават учени, които са
Коментари Харесай

Бубонната чума върлува от 4000 години

Бубонната чума върлува от четири хилядолетия, оповестяват учени, които са разпознали болестта в човешки тленни остатъци отпреди 3800 години, съобщи Франс прес.
 
" Това връща с 1000 години обратно във времето появяването на бубонната чума ", разясниха създателите на проучването. Заключенията им са основани върху тленните остатъци на двама души, заровени в Самарска област в Русия. Било открито, че те умрели в резултат на заразяване с бактерията Yersinia pestis.

 
" Става въпрос за най-древния открит до момента вариант, обвързван с бубонната чума ", означиха учените от института " Макс Планк " за история на човечеството в Йена, Германия.
 
Щамът е същият като тези, провокирали най-смъртоносните епидемии в историята на човечеството - Юстиниановата чума, Черната гибел през Средновековието, чумата в Китай през 1890-1910 година

 
" Болестта продължава да визира популации хора в целия свят ", се споделя в официално съобщение на института. " Въпреки историческото и актуалното й значение, произходът й не бе добре опознат. " -->
 
Сега учените съумели да открият по кое време бактерията е придобила способността да оцелява у бълхи, които са вектори на болестта. Дешифрирането на генома на бактерията, предизвикала гибелта на въпросните двама души в Русия, демонстрира, че това е станало преди към 4000 години.
 
Резултатите от проучването са оповестени в Nature Communications.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР