BtvЗа първи път Зоя Хубева се връща към деня на

...
BtvЗа първи път Зоя Хубева се връща към деня на
Коментари Харесай

Най-тежко ранената от катастрофата край Своге: Всеки ден благодаря на Бога, че съм жива

Btv

За първи път Зоя Хубева се връща към деня на злополуката в роман от първо лице пред bTV

В края на август 2018 година екскурзия на група пенсионери приключи с тежка злополука по пътя София – Своге, която лиши живота на 20 души. Най-тежко ранената жена оцелява при злополуката, само че не и нейният брачен партньор.

Денят 25 август 2018 година в никакъв случай няма да бъде пропуснат за семейство на Зоя Хубева. Връщайки се от фолклорно надпяване със брачна половинка си, тя не подозира, че пътува в рейса на ужасите.

„ Бяхме тръгнали за едно врачанско село за надпяване, отидохме, пяхме, взехме трето място като премия и след това се връщахме от екскурзията. Минахме през Седемте престола. В рейса пеехме, свирехме и се веселихме ”, спомня си Зоя.

Макар и дъждовен, този ден с нищо не предизвестява, че на изострен завой по пътя София – Своге 13 души ще бъдат тежко ранени, други 20 ще изгубят живота си.



„ Най-напред се ударихме в една бяла кола и просто кривнахме на една страна. Всички извикахме „ Олеле Боже ” и след това към този момент нищо не помня. Намерих се на един камък и от там не можех да мръдна. Шофьорът и екскурзоводката се вайкаха, бяха задачите в кръв и викаха: „ Боже, какво стана, какво стана ”, след това изчезнаха и не ги видях. Срещу мен имаше един човек – Иван от Своге. Той в действителност ми е дал първата помощ. Качили са ме съвсем последна в колата за спешна помощ, тъй като е имало доста ранени. После не си припомням нищо до болничното заведение ”, продължи описа си Зоя.

Пострадалите са откарани в четири софийски лечебни заведения, където лекари се борят за тези, за които към момента има късмет да останат живи. Зоя е най-тежкото ранената пациентка. Настанена е в болница „ Света Анна ”, където екип от няколко отделения прави и невъзможното, с цел да я върне към живота.

Приета е в лечебното заведение неконтактна, в шоково положение. Постепенно положението ѝ се утежнява, претърпява няколко интервенции.

„ За мен персонално най-тежкият миг беше не да видиш пациента в реанимация и неговото положение. Тежкият миг идва при контакта с околните, в който те разчитат на нас, чакат позитивния отговор от наша страна, само че ние не всеки път можем да го дадем ”, сподели доктор Александър Илиев от Клиниката по ортопедия и травматология в „ Св. Анна ”.

Зоя прекарва 55 дни в реанимация, без да знае, че и брачният партньор ѝ е на границата сред живота и гибелта. Въпреки че е в кома, тя усеща наличието на обичания си мъж.

„ Движех се непрекъснато, някъде ходех, срещах хора, лежах по легла, ставах, движех се. Това усещах. Това е – сред живота и гибелта. Спомням си, че мъжът ми всеки ден идваше при мен и ме пазеше. И аз не знам по какъв начин да си го обясня. Той просто идваше. Аз не знаех, че и той е в болница. Сигурна има мощ, която ме пази и благодаря на Бога, че съм жива ”, съобщи Зоя.

„ Той също беше с тежко строшаване в региона на ходилото, с тежка гръдно-коремна контузия, само че не може да стигне до операционната. Това, което ние направихме за нея, за него не можахме да го създадем ”, сподели доктор Илиев.

Има ли отговорни? Кой е виновен? И задоволителни ли бяха 3 министерски оставки, с цел да върнат живота на Зоя, както преди?

„ От кого да диря отговорност? Аз мисля, че Господ е решил да пребивавам и той ме резервира, за което доста благодаря на Бога и по-късно благодаря на лекарите, които доста се бориха за мен от сърце и душа ”, сподели Зоя.

„ Изходът от време на време е съдбовен. Всеки ден виждаме какъв брой смъртни случаи има и какъв брой произшествия, какъв брой хора умират по улиците. Не една и две са статистиките в годините, които демонстрират, че смъртността се завишава. Това семейство към този момент не е семейство, тъй като брачният партньор на тази жена го няма ”, уточни доктор Илиев.

Зоя има един наследник и един внук. Преди случая тя доста обича да пее и да пътува. Любимото ѝ място е Кръстова гора. Иска ѝ се отново да отиде там, само че към момента се опасява да тръгне на път.

„ Виждаш вредите по теб, не си същият човек, ставаш различен човек ”, призна Зоя.

Може би никой не осъзнава това, което, в случай че не бях претърпяла и мощно се надявам какъв брой е допустимо по-малко да го претърпяват, тъй като това е доста тежко. Да бъдат деликатни, да не внимават хората, просто да внимават.

„ Радвам се на всеки ден. Всеки ден благодаря на Бога, че съм жива ”, безапелационна е Зоя.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР