bTV Ученици и майки от Силистра се обединиха, за да помогнат

...
bTV
Ученици и майки от Силистра се обединиха, за да помогнат
Коментари Харесай

Ученици и майки се обединиха, за да помогнат на млад мъж с увреждания

bTV Ученици и майки от Силистра се сплотиха, с цел да оказват помощ на семейство с компликации при развъждането на наследник с увреждания.

Дончо се ражда като красиво и крепко дете.

" Беше доста щастливо, доста палаво дете. Обичаше доста да играе, да тича, да играе футбол. Беше просто прелестно дете “, споделя майка му Живка Цонева. Но когато е втори клас, взема колелото на татко си и излиза на открито. Блъска го камион и месец и половина е в кома.

Животът на фамилията се прекатурва.

" После, когато се разсъни, получи тежка епилепсия – споделя майката. – Беше не запомнил да гълта, беше не запомнил да дъвче. Всичко това след това, с помощта на моите грижи и неговата воля за живот, последователно съумя да се съвземе “.

И по този начин 25 години. От преживения стрес към единствения си наследник бащата, който също се споделя Дончо, губи слух, поболява се и не е в положение да работи. Така фамилията живее само със заплатата на майката като персонален помощник и инвалидната пенсия на Дончо – някъде около 400 лева

" Когато той се разболее, ни би трябвало експерт. Много е мъчно – би трябвало да си заплатим, с цел да пристигна у дома. Невинаги можем да го закараме там в кабинет да го видят. И аз си заплащам, естествено, с цел да го прегледат. Понеже с направление никой не желае да пристигна, по този начин да го кажа. Не желая да обидя никого, само че, за жалост, е по този начин. В България да си неработоспособен е нещо кошмарно “, споделя Живка.

Освен другите грижи, най-големият проблем за фамилията е, че не може да откри средства за незабавно лекуване на зъбите на сина им.

" Налага се да му се създадат с цялостна анестезия зъбите, да се вадят, да се чисти зъбен камък, да се пломбира – всичко това едновременно ще бъде. За страдание, всичко е много скъпо. Само двете интервенции, които ще се вършат, ще е някъде от 1600 до 1800 лева “, споделя Живка.

За да оказват помощ на Дончо, както и на дете, лишено от наставнически грижи, което е зрелостник, а и на други фамилии, ученическият парламент в Силистра и две локални неофициални обединявания – " Майките на Силистра “ и " Приятели на положителното “, организираха разпродажба на ръчно направени предмети и благотворителен концерт.

  " Смятаме, че младите би трябвало да бъде по-съпричастни, в множеството случаи да се включвам – въпреки всичко това е за нас, за нашето бъдеще, както и е хубаво да оказваме помощ на близките “, споделя Елеонора Пенева, ръководител на Ученическия парламент – Силистра. 

" Затова ние се обединихме и направихме по този начин, че да им подадем ръка за помощ, защото досега никой не им е подавал. Те постоянно са били сами… Искахме да създадем по този начин, че най-малко в един миг от живота им те да не бъдат сами “, прибавя Християн Маринов от неофициалното обединяване " Приятели на положителното “.

Част от събраните от благотворителността средства на стойност 930 лв. ще получи фамилията на Дончо. Парите не са задоволителни, с цел да му оказват помощ да има здрави зъби, само че въпреки всичко са някакво начало.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР