БтвСнимка: btvnovinite.bgНай-младият лектор в Кеймбридж е българин. 29-годишният астрофизик Деян

...
БтвСнимка: btvnovinite.bgНай-младият лектор в Кеймбридж е българин. 29-годишният астрофизик Деян
Коментари Харесай

29-годишният астрофизик Деян Михайлов е най-младият лектор в Кеймбридж

Бтв

Снимка: btvnovinite.bg

Най-младият преподавател в Кеймбридж е българин. 29-годишният астрофизик Деян Михайлов върви по стъпките на гения на нашето съвремие Стивън Хокинг.

Как е зародила Вселената и кои са тайните на Космоса? Тези въпроси си задава най-младият преподавател в университета в Кеймбридж. Роден през 1990 година в София, Деян приключва Математическата гимназия, само че България се оказва тясна за търсенията му. След междинното си обучение отпътува да учи физика в университета в Оксфорд, а по-късно – магистратура и докторска степен в университета Кеймбридж.

Докторската му дисертация е върху потреблението на гравитационните талази за проучване на фундаменталните закони на физиката.

През 2015 година става най-младият преподавател в Кеймбридж – още със започването на магистратурата си. Интересите му са  ориентирани към потребление на квантови логаритми за програмиране на изкуствен интелект.

„ Когато взех решение да аплайвам в университет след междинното си обучение, се замислих кое е нещото, което най-вече ме вълнува и което желая да направя в живота си. Това за мен беше да схвана повече за Вселената и да оказа помощ за общото знание в тази област ”, споделя той в предаването „ Тази събота ” по bTV.

Деян Михайлов помни доста добре първата лекция, която е изнесъл. „ Забележителното беше това, че аз бях много по-млад от множеството хора, които я посетиха. Тогава съм бил на 22-23 година ”, уточни той. „ Доста хора и тогава, и в този момент ме подценяват. Не им давам отговор нищо, просто не преставам да повеждам лекцията ”, разяснява младият астрофизик.

Една от аргументите да избере Кеймбридж за своята доктурантура е точно Стивън Хокинг. „ Тогава той беше дейна част от научното общество, към момента водеше лекции и участваше в научни разработки. Въпреки че нямах опцията персонално да работя с него, съм имал достойнството да беседвам с него и да обсъдя някои от концепциите си. Дори преди няколко години той участва за малко на един мой семинар ”, сподели Деян Михайлов.

„ Чувствах се извънредно възхитен, само че също по този начин осъзнавах и огромната отговорност, която поемам ”, означи младият българин.

Той признава, че не има вяра в Бог, само че знае, че доста световноизвестни физици са вярващи.

„ За мен, когато претегля причините „ за ” и „ срещу ” съществуването на Бог, не мога за себ си да обосновавам съществуването на някаква висша мощ, която стои зад Вселената, по тази причина аз не съм набожен ”, сподели Михайлов.

Вярва в това един човек самичък да чертае пътя си, а не да разчита на това, че целият му живот е предначертан от висша мощ и той няма мощта да пренареди ориста си.

„ Бях на не повече от 6-7 години, когато доста се интересувах за какво и по какъв начин Вселената е безкрайна. Това ме подтикна към проучването на физика ”, съобщи още астрофизикът.

Деян обича да свири на китара, да спортува и да пътува. Поставил си е за задача да изкачи няколко върха в България. „ Преди няколко години изкачих връх Ботев, за тази година съм си сложил като цел може би Вихрен и по-късно Мусала ”, съобщи той.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР