btvnovinite.bgРобот, изобретен от българи, вдига на крака хора, приковани в

...
btvnovinite.bgРобот, изобретен от българи, вдига на крака хора, приковани в
Коментари Харесай

Изобретен от българи робот дава надежда за хора в инвалидна количка

btvnovinite.bg

Робот, изобретен от българи, подвига на крайници хора, приковани в инвалидна количка. Машината е плод на любовта на Любомир към Силвия, които са родители на 5 деца. След случай тя остава в количка, а той стартира да търси метод да я върне към естествения живот.

Този робот дава вяра на хора, приковани в инвалидна количка, че могат да се изправят. Дава им „ нови крайници ” и религия да стигнат там, където мечтаят. Изправянето е оптимално улеснено – благодарение на две газови пружини, които се настройват по отношение на положението на индивида.

Снимка: btvnovinite.bg

„ В общи линии всичко към този момент мога да върша. Мога да излизам, да си правя всички работи, най-много съм права, което за мен е доста значимо ”, безапелационна е Силвия.

Създателите на робота снимат видео, което демонстрира по какъв начин се е трансформирал животът на Силвия. Тя към този момент съумява да доближава високите шкафове в кухнята, да си направи кафе, да сготви, да се погрижи пълноценно за фамилията и семейството – неща, които преди този момент са били съвсем невъзможни.

Успява да си откри и работа като маникюрист. Посреща клиентите си изправена.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Уникално е възприятието да си прав още веднъж, да видиш хората отвисоко е напълно друго ”, отбелязва Силвия.

Тя е в инвалидна количка след безразсъден случай – паднала е от дърво. Съпругът ѝ Любомир посвещава всеки момент в търсене на решение – по какъв начин да я върне към естествения живот. Като притежател на компании за обществени планове му хрумва концепцията за робот.

„ Съдбата по този начин подрежда от време на време нещата, че би трябвало нещо да се случи, с цел да те стресне и да оцениш живота. И когато една обич е същинска, си податлив да направиш всичко за нея ”, уверен е Любомир.

„ Никой не е квалифициран за нещо такова ”, сподели Силвия. Тя призна, че с помощта на поддръжката от фамилията и околните не е паднала духом.

В момента фамилията живее в две страни – Силвия и две от децата са във Виена, където изискванията за хора с увреждания са по-добри. Останалите са тук, в България.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Идеята за това устройство идва от фантазията ми за кухня. Аз като цяло постоянно съм желала да имаме кухня, в която да няма дръжки. И следващата фантазия, която той осъществя, беше кухнята ни без дръжки. Впоследствие като претърпях контузията, тази кухня стана мъчно използваема за мен от количката ”, съобщи Силвия.

Любомир намира съидейници и вложители и основават „ Омнибот ”, който съгласно тях е неповторим.

„ Има характерно задвижване, което разрешава придвижване на устройството настрана, това е едно от неповторимите неща, които има. Също по този начин е доста маневрено, може да се върти към личната си ос и има доста добра досегаемост до повърхнини пред индивида, който е изправен ”, изясни Димитър Ортаков, инженер.

Към екипа се причисляват и психолог, обществен служащ, специалист по т.нар „ включващ дизайн ”. Всички дружно вдъхват живот на нововъведението.

„ Бях очевидец на няколко индивида, които се качиха и не желаеха да слизат, усмивката не слизаше от лицата. Това беше задоволително за нас, да забележим, че това освен им оказва помощ, само че ги прави и щастливи ”, уточни Димитър Дулев, дизайнер.

„ Показахме на света, че това е допустимо. До този миг множеството хора не имаха вяра, че е допустимо от България да излезе нещо такова ”, акцентира Любомир.

Силвия има вяра, че устройството може да е в помощ и на други хора с увреждания.

Създаването на робота е коствало на екипа 300 хиляди евро. Патентован е в България. Създателите му договарят с вложители, с цел да стане допустимо производството му и за други хора в потребност. Крайната цена на робота, както и това дали публичен фонд у нас или в чужбина би я платил, са въпроси към бъдещето, към което Любомир и Силвия гледат с вяра.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР