bTV Десетки хора от варненското село Брестак се оплакаха, че от

...
bTV
Десетки хора от варненското село Брестак се оплакаха, че от
Коментари Харесай

Системно безводие във варненско село, дори елементарните нужди са проблем

bTV Десетки хора от варненското село Брестак се оплакаха, че от доста време насам са принудени да живеят без обикновено водоподаване. Заради ниското налягане има дни, в които няма никаква вода.
Хората от Брестак описват, че са принудени да носят вода в туби и бидони от прилежащото село, с цел да покрият обикновените си потребности. Не знаят каква е повода за систематичното безводие.

Проблемът се заражда преди две години, когато един от дълбоките сондажи, водоснабдяващ региона, излиза от употреба поради мощна обезценка. Заменя го сондаж, който е с два пъти по-малък дебит и по този начин водата не стига до всички.

През миналата година от ВиК сдружението заделят 200 хиляди лева за построяването на нов сондаж, който да приключи безводието. Проектът обаче не се осъществя поради проблеми със собствеността на земята, където би трябвало да бъде направено оборудването.

" За да се построи едно такова оборудване е належащо да се даде от общината акт за благосъстоятелност и схема на парцела. Оказа се, че общината не има такива документи ", разясни Мария Михова, началник на ЕТР " Провадия " към ВиК - Варна.

Докато тече процедурата на общината за сдобиването с нужните документи настъпват законови промени - с тях финансирането на плана към този момент би трябвало да бъде обезпечено от локалната община.

От ВиК сдружението са безапелационни, че казусът с водата в региона ще се задълбочава, в случай че от община Вълчи дол не го решат скоро.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР