bTV Част от древното селище Скаптопара ще бъде запазена, като бъде

...
bTV
Част от древното селище Скаптопара ще бъде запазена, като бъде
Коментари Харесай

Местят част от древното селище Скаптопара, за да го запазят заради магистралата

bTV Част от античното населено място " Скаптопара " ще бъде непокътната, като бъде преместена. " Ще има археология, ще има и автомагистрала ", сподели проф. Николай Овчаров, консултант на културния министър.

Магистрала " Струма " минава в периферията на селището и действително видяно не визира най-интересните обекти, акцентира той.

" Има три здания, които са значими – баня, римска гробница и дребна черква. Банята е по този начин разположена, че е отвън автомагистралата и ще си остане на мястото, до момента в който другите две здания ще бъдат демонтирани камък по камък и пренесени на няколко метра настрана, с цел да излязат от трасето на автомагистралата и експонирани там ", сподели още проф. Овчаров.

Взе се решение, че автомагистралата е доста значима и не може да бъде премествана, означи той.

При теренните обхождания стана ясно, че селището се развива на хълма, който се намира настрана от автомагистралата и че в действителност разкриването на това населено място занапред следва. След като бъде направена автомагистралата, при разкриването на главните здания хората в действителност ще има какво да видят, увери проф. Овчаров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР