bTV 14-годишният Емо е с аутизъм, но вече е лишен от

...
bTV
14-годишният Емо е с аутизъм, но вече е лишен от
Коментари Харесай

Поредно абсурдно ТЕЛК решение засегна дете с аутизъм

bTV 14-годишният Емо е с аутизъм, само че към този момент е лишен от персонален помощник след последното ТЕЛК решение по неговия случай. Според комисията той към този момент няма потребност от непозната помощ. Емо е нееднократен първенец по плуване за деца с увреждания, с непозната помощ той съумява да се показа и да покаже медалите, които е спечелил, оповестява bTV. В речника му има 10-15 думи, само че не може да образува фрази. Това е написано в оценката на психическото му развиване, която преглежда ТЕЛК в родния му Пазарджик.

След последното посещаване в ТЕЛК бащата на момчето вижда, че комисията е решила, че процентът на увреждане е по-голям, само че за сметка на това момчето към този момент няма потребност от непозната помощ. Той може доста неща, само че сигурно не може да се оправя самичък. Дори обикновени неща като обличане, сортиране на облекла, да пресече улицата. Просто не може ", споделя Петър Кондев, татко на момчето. Майката на Емо също не приема решението.

" Аз ще се гордея доста с Емо, в случай че в миналото може да се оправя самичък. Засега Емо без непозната помощ не може да се оправи. Това е първата година, в която ние за първи път оставяме Емил за 10 минути самичък у дома, с цел да отида до магазина. Как живее това дете оттук насетне? Уволняваме персоналния помощник или му плащаме от персоналния джоб? Окей, ние ще се оправим, само че какво прави родителят, който живее на 600, 700 лв.? ", пита Лилия Кондева. 

От ТЕЛК в Пазарджик оправдават решението си със закона. Родителите на Емо са обжалвали решението им пред Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК). Тя ще се произнесе през май.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР