btv Възрастна жена, върху чийто имот бяха застроени десетки незаконни

...
btv Възрастна жена, върху чийто имот бяха застроени десетки незаконни
Коментари Харесай

Нагли роми заграбиха имот на пловдивчанка, абсурдът е пълен!

btv Възрастна жена, върху чийто парцел бяха застроени десетки противозаконни постройки, натрупа налози за повече от 1000 лв.. Историята на Люба Шаламанова ви разказахме преди време. Тогава тя не можа да влезе в личната си къща, тъй като там към този момент бяха се настанили други хора. Днес се оказва, че общината глоби Люба поради неплатени налози за парцел, който на процедура не употребява. 

Люба Шаламанова е родена в къща с огромен двор в " Столипиново ". Семейството ѝ има над 7 декара земя там, само че от 20 години парцелите им са завладяни от роми, които са построили десетки противозаконни къщи в тях. Истинските притежатели имат единствено отговорности да заплащат налозите си, само че не и право да владеят парцелите си. 

" Направиха огромна необятна стена и дотам – повече във вътрешността не може да се влезе. Завладели са къща с два входа, с чешма, с ток, с всичко. Живеят вътре, дето се споделя, и пеят. Нито наем, нито здравей на нас като притежатели ", сподели Люба Шаламанова. 

Люба и фамилията ѝ стават все по-големи длъжници, тъй като отхвърлят да заплащат налозите си за заграбените терени. Преди две години дружно с екипа на bTV  Шаламанова опита да стигне до родния си дом, само че не съумя. Тя има всички нужни документи за благосъстоятелност, само че това се оказва без значение макар поредност от тъжби в полицията и общината.

Две години по-късно противозаконните здания върху земята ѝ се множат, а общината желае от пенсионерката да заплаща налозите и заплашва фамилията със наказания. Данъкът е за над 1000 лева.  " Как да ги платя, като ромите живеят там? А на моята племенница не ѝ одобриха документите за детската градина на детето, тъй като трябвало да заплати налога. Ние сме четирима души наследници. Не може един човек да заплати налога ", безапелационна е Шаламанова. Тя среща компликации и с заплащането на налозите на къщата, в която живее.

" Отивам да си заплащам налога за къщата и чиновничката споделя: " Няма да ви взема налога. Имате един огромен налог, би трябвало първо да го платите и след това този за къщата ", изяснява дамата. В последна сметка след огромни разправии общината прави компромис за детската градина и внучето е признато, само че данъчните отговорности не престават да се натрупат.

Районният кмет Николай Чунчуков счита, че казусът с противозаконното строителство в цялата страна не може да се реши от общините, тъй като е основан в Народното събрание. А страната, вместо наказания, планува права за нашествениците, завладяли непозната земя.   

Според Чунчуков противозаконното строителство продължава, тъй като в този момент настоящият Закон за устройство на територията дава правото на хората, които са построили противозаконни постройки, да апелират. " Не може ти в непознат парцел, дали било общински или частен парцел, да си направил нелегално строителство и в това време да ти дават право да обжалваш ", безапелационен е районният кмет.

По думите му е нужна законодателна смяна. " Когато ти си направил строителство в непознат парцел, без значение общински, държавен или частен, то не би трябвало да се дава право и минута да си помислиш, че този човек може да апелира. Това дори би трябвало да се криминализира, а не да му даваш право да апелира ", подчер
Докато делата се точат, парцелът се употребява от нашествениците, а налозите се заплащат от притежателя, години наред.  " И не престават още да строят, кой каквото откри. Братът на баба ми има 13,5 декара земя, в случай че ви заведа да видите какъв брой противозаконни здания има, ще се хванете за главата. Нищо не заплащат, а употребяват ", съобщи Люба Шаламанова.

На една от идващите сесии на Общинския съвет в Пловдив ще бъде импортирано предложение за данъчна прошка за хората, чиито закони за заграбени, а те дължат налози за тях. Общинският консултант от Българска социалистическа партия Ангел Иванов съобщи, че подобен проблем имат и други хора и той се трансферира и към идващото потомство. Според него по принцип налозите не би трябвало да се опрощават, само че когато са начислени за благосъстоятелност, която хората не владеят повече от 25 години, би трябвало да се търси вид за разрешаване на проблема.

Айри Мурад, общински консултант от Реформаторския блок, който живее в " Столипиново ", също удостовери, че случаите, в които хора се настаняват върху непозната земя, са доста.

" Там в едно семейство живеят доста хора и като видят празно място, се нанасят ", означи той. Според него, в случай че постройките се събарят, общината би трябвало да даде жилища на тези хора.

" Проблемите в махалите би трябвало да бъдат решавани. Държавата и общината би трябвало да спомагат парцелите да бъдат освободени. След това парцелът може да бъде продаден, или общината да мисли опция за пазаруване и стартиране по-късно за продажба на тези терени ", уточни Борислав Инчев, кмет на регион " Южен " и ръководител на Вътрешна македонска революционна организация в Пловдив.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР