БТВ През септември може да се очаква превалиране на Делта варианта

...
БТВ
През септември може да се очаква превалиране на Делта варианта
Коментари Харесай

Проф. Христова: През септември Делта вариантът ще доминира у нас

 БТВ " През септември може да се чака превалиране на Делта разновидността у нас “, сподели проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания в студиото на " Тази заран “.

По думите й по-заразният индийски вид на ковид с име Делта, се популяризира доста по-бързо. Бройката заболели се удвоява на всеки осем дни, което значи, че му трябват седмици, с цел да стане доминантен.

" За Европа се пресмята, че юли и август сред 50 и 75% от случаите ще са с Делта разновидността “, сподели Христова.

Въпреки това тя сподели, че въпреки всичко е оптимист за лятото и че ни чакат два месеца успокоение.

Според нея по-голям проблем за България е точно индийския вид, а не южноафриканския, който също беше открит у нас за първи път.

" Делта в това време мутира в Делта плюс, натрупа още разновидности. Той се популяризира доста по-силно и чакаме идната вълна да е от него “, сподели Христова.

По думите й най-важна в тази ситуация е имунизацията. По този метод няма да позволим вируса да циркулира сред нас и да натрупа разновидности. Христова акцентира също, че този вид се " подмладява “ – визира повече хората във възрастовата група сред 30 и 40.

След като седем случая на Делта бяха открити измежду чиновници на столичния електротранспорт, от РЗИ са ревизира епидемиологично изследване и са открити всичките им контактни лица. " Става въпрос за две двойки фамилии, а на другите трима – контактни са съпругите им “, изясни Христова.

Всички те са в положително положение.

Наличните ваксини против ковид дават добра отбрана против болест с новите разновидности и по-важното – защищават от тежко разболяване. Според Христова точно това ще докара до сезонното разпространяване на ковид и ще го трансформира в нещо всекидневно и по-малко рисково.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР