БТН 1 излъчи на живо тържествената заря-проверка по повод на

...
БТН 1 излъчи на живо тържествената заря-проверка по повод на
Коментари Харесай

Тържествена заря-проверка се проведе по повод 140 години от Плевенската епопея

БТН 1 излъчи онлайн тържествената заря-проверка във връзка на 140 години от Плевенската епопея, която се организира под патронажа на президента Румен Радев. На площад " Възраждане " в Плевен президентът одобри строя и поздрави представителните блокове от Националната гвардейска част.


" 140 години ни разделят от оня студен ден, в който европейските вестници прогърмяха: „ Плевен падна! “, само че малко на брой осъзнаваха същинското значение на тази вест. Плевен падна, с цел да се прероди България. След пет месеца на кървава блокада, съветските и румънските войни записаха едни от най-важните страници в историята на Освободителната Руско-турска война. Тази война, която раздруса най-дълбоките и видимо непоклатими геополитически пластове на тогавашна Европа. Тя се трансформира в поврат, без който България през днешния ден надали щеше да съществува на политическата карта. Това съобщи в словото си по време на тържественото честване на 140 година от Плевенската епопея президентът Румен Радев, оповестиха от прессекретариата на президента.

Днешният ден стартира със Съборна Света литургия, която бе отслужена от четирима митрополити - Плевенския митрополит Игнатий, Ловчанския митрополит Гавраил, Западноевропейския митрополит Антоний и Смоленския митрополит Исидор в храма " Света Параскева ". След това пред параклиса-мавзолей " Св. Георги Победоносец " бе отслужена панихида и бяха поднесени венци и цветя в памет на починалите за освобождението на България, а в спектакъл " Иван Радоев " бе показан концерт-спектакъл под мотото " Плевен помни ".

За присъединяване в честванията пристигнаха вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов, министърът на правораздаването Цецка Цачева, Парламентарна делегация от Съвета на федерацията и Държавната дума на Руската федерация, народни представители, посланиците на Русия - Анатолий Макаров, на Румъния - Йон Гъля, на Република Беларус - Владимир Воронкович, публични делегации от Москва и Ростов на Дон, Русия, и Николаев, Украйна, от Руското историческо общество.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР