БТК вече няма да има задължение да поддържа мрежа от

...
БТК вече няма да има задължение да поддържа мрежа от
Коментари Харесай

Ще отпадне задължението на БТК да поддържа улични телефони и да издава указател

БТК към този момент няма да има обвързване да поддържа мрежа от улични телефони, да поддържа телефонни указатели и справочни услуги. Това се схваща от решение на Комисията за контролиране на известията от 17 юни, с което се открива публично разискване на план на решение, с който се анулира това обвързване. Срокът за подаване на мнения е 22 юли.

Междувременно комисията е направила разбор, който демонстрира очевидното - че потребността от тези услуги е " мощно затихваща " през последните 10 години, тъй че отпадането им няма да засегне публичния интерес. Сега БТК е длъжна да поддържа работещи 24 часа улични телефони, като би трябвало да има най-малко 2 такива телефона на хиляда души.

Към края на 2020 година броят на закрепените телефонни постове в страната е 837 249. Данните, с които КРС разполага, демонстрират, че сред 2010 и 2020 година спадът в броя им е 60.11%. За същия интервал потреблението на закрепена телефонна услуга е 75.76% спрямо 2010 година, а на тези телефони - с 95%.

За телефонния справочник от КРС споделят, че съгласно данните, предоставени от БТК, делът на клиентите, съгласили се данните им да се включат в него, е едвам 0.05% от всички ползващи гласови услуги. В безспорна стойност делът им понижава над 2 пъти за интервала 2015 - 2020 година Последното печатно издание на телефонния справочник, предоставян от БТК в качеството му на задължено дружество, е от 2011 година, като КРС е одобрила тираж от 35 хиляди, а са осъществени едвам 152 броя. За интервала 2016-2020 година няма осъществени доходи от продажба на телефонни указатели в печатна форма.

В интервала 2010 - 2020 година размерът на повикванията към номер 11800, който дава справочна информация, се свива повече от 33 пъти, което ясно демонстрира неналичието на капацитет в тази услуга да способства за повишение на благосъстоянието на онази част от потребителите на гласови услуги, които биха се възползвали от механизма на отбрана, който универсалната услуга им дава, написа още в разбора на комисията.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР