БТА Причините за решението на парламентарните избори да се проведат на

...
БТА
Причините за решението на парламентарните избори да се проведат на
Коментари Харесай

Обясниха защо президентът изтегли изборите с 1 седмица напред

 БТА Причините за решението на парламентарните избори да се проведат на 4 април са по-скоро прагматични, защото на 28 март сменяме времето и 1 час разлика за откриващите изборния ден членове на секционни комисии може да бъде съдбовен за началото на изборите, това съобщи в " Още от деня " доцент Наталия Киселова, учител по конституционно право в СУ " Св. Климент Охридски ".

Тя добави, че другата прагматична причина е допустимо по-малко да бъдем без настоящо Народно заседание.

Доц. Киселова уточни, че участниците в консултациите при президента са декларирали готовността си за избори на 28 март, в този смисъл президентът им даде още малко време, като подписа декрет за осъществяване на изборите на 4 април.

Освен това членовете на ЦИК ще могат да спомагат всички машини да бъдат доставени и конфигурирани за гласоподаване, разяснява тя.

По мотив изказването на ръководещите, че на 4 април е католическият Великден, доцент Киселова означи, че българските жители, които живеят в чужбина, ще почиват в този ден и ще могат да упражнят изборното си право.

" За българските жители католици това несъмнено ще е някакво напрежение, само че поглеждайки обратно във времето, ще забележим, че избори са се провеждали на Курбан байрам или на 24 май, тъй че постоянно ще има някакви съображения " за " и " срещу ", открои тя.

Президентът издаде декрет за провеждането на парламентарните избори две седмици по-рано - вместо на 26 януари, което дава опция на всички участници в изборите да оползотворят спомагателното време допустимо най-добре. Доц. Киселова показа, че съгласно нея дата в края на април или доникъде на май - във време, когато ще е по-топло, би била по-подходяща, само че регистрира опцията тогава президентът да бъде подложен на критика за това, че прекомерно доста отсрочва.

Доц. Киселова сподели, че съвещания с парламентарни и извънпарламентарни избори не се организират за пръв път и че са извършени в точния момент. По думите й ръководещата партия ГЕРБ е можела да направи съвещания. " Но те се опасяват, че в случай че отворят Кодекса може би ще влошат уредбата ".

Относно измененията в Изборния кодекс, доцент Киселова изясни, че фундаментални промени в него не могат да се вършат година преди изборите. Що се отнася до гласуването по пощата, тя уточни, че предлагането за тази смяна идва от българите в чужбина, които поради пандемията, точно по този метод биха могли да вземат участие в изборния развой. Разумно би било да се прегледа тази опция.

Според специалиста по конституционно право, предлагането за снимане на изборния развой може да се осъществя единствено посредством смяна на Изборния кодекс.

" По отношение на мобилните преносими урни, сега е допустимо за лежащо заболели, които не могат да се придвижат до изборното помещение, тъй че тук също, съгласно мен, се постанова да има смяна, с цел да могат хора, които са сложени под карантина с акт на РЗИ или е установено, че са болни, да могат да гласоподават ", разяснява тя.

На въпрос има ли подозрение в работата на Информационно обслужване, доцент Наталия Киселова отговори по следния метод: " има ли подозрение, когато член на Управителния съвет прави прогнози, изрича се всяка седмица по малките екрани, и наред с други врачки прави прогнози, дали има проблем? Според мен има. Не че индивидът не схваща, единствено че в професионалното си качество, когато работиш за държавното сдружение, не трябва да коментираш въпроси, които имат политически темперамент ", безапелационна беше тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР