БТА Вярвам, че чрез диалог и съвместни разговори можем да си

...
БТА
Вярвам, че чрез диалог и съвместни разговори можем да си
Коментари Харесай

Зоран Заев: България и българският народ дават подкрепа на Северна Македония за ЕС

 БТА " Вярвам, че посредством разговор и взаимни диалози можем да си помогнем повече, в сравнение с в предишното, преди 10-15 години, когато водачите бяха по-отдалечени един от различен. Наистина сме Балканите на 21 век, Балкани, които са в Европа, и имам вяра, че един ден всички дружно ще бъдем членки на Европейски Съюз ", съобщи министър председателят Зоран Заев на днешната взаимна конференция с косовския му сътрудник Албин Курти, съобщи особено за Българска телеграфна агенция организация МИА.

Заев уточни, че на срещата на четири очи с премиера Курти са разговаряли най-вече за европейската вероятност на двете страни и двата народа. " Аз нямам срещу, даже както споделя министър председателят Курти - всички страни дружно да влезем в Европейски Съюз. Само дано бъде по-скоро ", съобщи Заев. Той акцентира: " Имаме 12 положителни рекомендации от Европейската комисия, а от предходната година и консенсусно умозаключение на всички 27 страни, дружно с Европейския съвет от март 2020 година, за решение за начало на договарянията ".

" Сега би трябвало да създадем следната... не крачка, а полукрачка - първа междуправителствена конференция, следва скрининг, по-късно главите, или клъстерите, съгласно новата методология. В тази връзка аз мога единствено да кажа, че заслужихме да получим стартирани договаряния ", съобщи Заев.

" Надяваме се, че това може да стане с провеждането на първата междуправителствена конференция някъде през декември, за която имаме задоволително време. До края на ноември или до втората половина на декември би трябвало в действителност да потвърдим нашите близки другарски връзки, което е последната, в случай че мога по този начин да кажа, спънка, с цел да продължим по нашия път към Европейски Съюз ".

" България и българският народ дават поддръжка за интеграцията на Северна Македония в Европейски Съюз, поддържат задачите Балкани в интеграцията в Европейския съюз, и аз имам вяра, че въпреки и от време на време малко разочаровани, въпреки всичко няма да се откажем, тъй като няма нищо по-важно от европейските полезности, в които имаме вяра. Нашите нации имат вяра в тези полезности ", продължи Заев.

" Няма друга опция ", акцентира той, " с изключение на Европейски Съюз, към който се стремим като нации и страни, и имам вяра, че таман огромните стратегически цели пред нас са един от най-силните тласъци за съдействието, за размяната на опит, за взаимопомощта, а вследствие от това и за европеизацията и развиването и подобряването на живота на жителите в двете страни, или общо на Западните Балкани ".

Заев добави, че срещата с канцлера Меркел в Тирана е била прощална, само че на нея е споделена информация за оставените заръки към новия канцлер на Германия, който да продължи Берлинския развой. " Именно посредством капиталовия фонд за Западните Балкани и Берлинския развой са построени големи инфраструктурни планове, развиха се демократичните потенциали на доста институции в шестте страни, и наред с директните диалози с Европейски Съюз, които имахме до момента и - надяваме се - по-нататък в (хода на договарянията по) обособените глави, Берлинският развой да ни окаже незаменима помощ. Вярвам, че и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще даде мощна поддръжка на този доста значим за шестте страни от Западните Балкани развой ", сподели Заев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР