БТА Пълен локдаун не е подходяща мярка към момента, по-добре е

...
БТА
Пълен локдаун не е подходяща мярка към момента, по-добре е
Коментари Харесай

Зам.-министър Тома Томов: Пълен локдаун не е подходяща мярка, единственото оръжие е ваксината

 БТА " Пълен локдаун не е подобаваща мярка все още, по-добре е частичното затваряне, което е въведено към този момент в България ". Това съобщи в изявление за предаването " Неделя 150 " по БНР заместник-министърът на опазването на здравето доктор Тома Томов. 

Той предвижда, че това няма да е последната Коронавирус вълна и прикани всички хора да се имунизират. 

" Това е единственото дейно здравно оръжие против ковид. Наличието на компактна маса от неимунизирани хора е причина за пораждане на нови разновидности на вируса, които могат да бъдат доста по-опасни и актуалните ваксини да не работят против него. Ние решаваме да има нова Covid вълна, когато отхвърляме да се имунизираме ", уточни той.

Д-р Томов разяснява, че сега се организира експертно разискване по тематиката, само че съгласно него е рано за въвеждане на зелен документ за съществуване на антитела.

" Предстои да бъде взето решение от специалистите ", посочи той и добави, че тематиката се разисква от експертните общности в цяла Европа и още на никое място не е взето решение.

Според заместник-министъра, в случай че родителите се имунизират, ще обезпечат безвредна среда за учениците, което ще се отрази и на безвредната среда в учебните заведения. 

" Към момента най-правилното решение е тестването на децата в учебните заведения с щадящи проби. Менажирането на тези проби е въпрос на благосклонност, извънредно време е да се организираме в името на общото богатство и благоденствие ", добави той.

На въпрос дали Министерство на здравеопазването ще подтиква имунизацията измежду учениците, доктор Томов уточни, че към този момент има имунизирани няколко хиляди деца над 12-годишна възраст. 

" Да, ние призоваваме всеки един родител, който сметне за належащо, да имунизира детето си. Аз бих ваксинирал детето си, в случай че в късата характерност на имунизациите се добави и възраст над 5 години ", добави Томов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР