БСП за България застава зад идеята да се създаде Държавна

...
БСП за България застава зад идеята да се създаде Държавна
Коментари Харесай

БСП предлага Пожарна безопасност и Национална система 112 да са в самостоятелна агенция

" Българска социалистическа партия за България " застава зад концепцията да се сътвори Държавна организация " Гражданска отбрана на популацията ", в структурата на която да влязат Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " и Дирекция " Национална система за незабавни повиквания 112 ". Това заяви депутатът от левицата Бойко Клечков на брифинг в Народното събрание.

Предложението е организацията да е към Министерския съвет и подчинена на министър-председателя.

Клечков уточни, че през вчерашния ден пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е съобщил, че се разискват благоприятни условия за излизане на " Пожарна сигурност " от структурата на Министерство на вътрешните работи.

ПГ на " Българска социалистическа партия за България " с нашия съдружен сътрудник АБВ от дълго време работим по тази тематика и считам, че имаме опция да предложим на разискване точно излизането от структурата на Министерство на вътрешните работи на Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", уточни Клечков.

Той заяви, че ще предизвикват експертна среща с съдружни сътрудници в ръководството, защото тази тематика не е наранена в съдружното съглашение и би трябвало като съдружни сътрудници да имат единно мнение.

Клечков добави, че в случай че реализиран консенсус, ще внесат предлагането за разискване във вътрешната комисия в Народното събрание.

Ще пазиме ползите на чиновниците на " Пожарна сигурност ", като за всички, преминаващи в държавната организация, ще бъде непокътната категорията труд, присъден сан, хонорари, полагащи им се компенсации и други обществени придобивки, съобщи депутатът от Българска социалистическа партия.

Министерство на вътрешните работи е силово министерство, то не е министерство на хуманните действия. По тази причина е належащо построяването на нова модерна конструкция на гражданска отбрана отвън Министерство на вътрешните работи, стимулира предлагането Бойко Клечков.

Ден по-рано вътрешният министър Бойко Рашков заяви пред депутатите от вътрешната комисия в Народното събрание, че има предложение пожарната да излезе от структурата на Министерство на вътрешните работи и да бъде обособена в независима организация.

В момента има две отзиви във връзка с това, къде е мястото на пожарната. Министър Рашков изясни, че съгласно едното, службата би трябвало да остане в Министерство на вътрешните работи, само че като изпълнителна организация. Другото мнение сочи, че пожарникарите би трябвало да се обособят в обособена организация вън от министерството, и Рашков счита този вид за верен.

Той посочи, че се разисква и концепцията Министерство на вътрешните работи болница също да излезе от състава на вътрешното министерство.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР