„БСП за България се ангажира с ревизия и анализ на

...
„БСП за България се ангажира с ревизия и анализ на
Коментари Харесай

Петя Манева, финансист: БСП се ангажира с ревизия и анализ на местните данъци и такси

„ Българска социалистическа партия за България " се ангажира с проверка и разбор на локалните налози и такси. Целта е да се установи кои от тях са голословно повишени над базисните ставки ", изясни финансистът Петя Манева от листата с № 56. Тя напомни, че повдигането на данъка за коли прогони огромните транспортни компании в прилежащите общини. Сега пловдивчани заплащат по-висок налог МПС от софиянци, като разликата е съвсем двойна. „ В действителния бранш има едно златно предписание - облага не се прави от високи надценки, а от обороти. За обществения бранш това предписание звучи по този начин - бюджет се цялостни не от високи налози, а от висока събираемост ", посочи кандидатката за общински консултант с преференция 114. Тя подчертава и върху така наречен недобори - Община Пловдив има несъбрани вземания в размер 17 млн. лева „ Към 2015 те бяха 14 млн.лв., т.е. за един мандат имаме растеж на недоборите от 4 млн.лв. ", уточни Петя Манева и добави, че събираемостта е един от най-важните фактори във фискалната политика. Когато налозите не са съответни на опциите на жителите, бюджетното осъществяване е под въпрос, стана ясно от думите й. „ Управлението на един бюджет изисква три неща - визия, обмисляне и управнически капацитет ", счита финансистката, наблягайки, че до момента те липсват.

Затова в „ Българска социалистическа партия за България " и кметът Николай Радев залагат на нов метод и той на така наречен програмно бюдежтиране. „ Модерната и ефикасна финансова политика стъпва на програмен бюджет или бюджет на трите „ П " - политики, стратегии, планове ", посочи Манева и изясни с образец. „ В нашата платформа приоритет е опазването на здравето. Затова сме разписали политика за съвременно и обществено общинско опазване на здравето. Към тази политика създаваме съответните стратегии. Първо, за финансово стабилизиране на общинските здравни заведения, като считаме, че те не би трябвало да бъдат търговски сдружения, а общински структури. Второ, стратегия за млади лекари специализанти, които да остават да работят в общинските лечебни заведения. Нея сме внасяли четири години в Общинския съвет, през последната Тотев я одобри, само че не я извърши ", обясни специалистът по финанси Манева. Тя характеризира двата мандата на ГЕРБ по този начин: „ Системно залагане на кухи доходи и некадърност да се ръководят разноските ".
Петя Манева е уверена, че бюджетът на Пловдив, даже в сегашния размер от 300 млн. лева, е задоволителен, в случай че се ръководи мъдро и оправдано. В частта с финансовата стратегия тя цитира претендента за кмет с №56. „ Николай Радев споделя, че тя би трябвало да стъпи върху новия организационен проект плюс програмен бюджет. Така ще се изведат най-важните инфраструктурни обекти, които ще бъдат написани и по бюджетните години ", заключи финансистката. По отношение на приходната част левицата също има виждане и то е част от налозите, свързани с локалния стопански напредък, да остават в Пловдив, например % от Данък общ приход на физическите лица. Такава е практиката в модерните европейски общини.
А шансът на Пловдив за транспарантно ръководство на общинското имущество, за прекосяване към дейно програмно бюджетиране и ръководство на общинските финанси е с №56. „ За бъде Пловдив град на хората ", посочи бъдещата съветничка.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР