БСП за България“ и ДПС обсъдиха бюджета за 2023 г.

...
БСП за България“ и ДПС обсъдиха бюджета за 2023 г.
Коментари Харесай

На трета поредна среща БСП обсъжда бюджета за 2023 г., този път с ДПС

„ Българска социалистическа партия за България “ и Движение за права и свободи разискаха бюджета за 2023 година на среща в Народното събрание по самодейност на левицата. От Българска социалистическа партия към този момент организираха сходни диалози с „ Продължаваме Промяната “ и с ГЕРБ-СДС. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова уточни, че задачата на срещите е в обстановката, в която са изправени при удължение на бюджета за 2023 година със същите параметри от 2022 година, да търсят единодушие сред първо и второ четене да го подобрят.

„ За нас е недопустимо да останат същите параметри, изключително в обществената част, уточни тя. Подлагаме нашите оферти на полемика, само че без да се дестабилизира финансовата непоклатимост и макрорамката на бюджета “, сподели Нинова.

„ Да търсим единодушие сред първо и второ четене да го подобрим. За нас е недопустимо да остане в същите параметри, изключително що се отнася до обществената част. Имаме предложение да обсъждаме дружно и да реализираме най-малко болшинство, с цел да избегнем популизъм, разногласия и наддаване сред първо и второ четене. Да реализираме болшинство по разнообразни оферти на другите парламентарни групи. Ние не слагаме нашите като единствени условия – подлагаме ги на полемика и рационално решение, което да обезпечи приходи на хората, да подсигурява стопанската система. Но при изискване, че не дестабилизираме финансовата непоклатимост и макрорамката на бюджета “, сподели Нинова.

„ В обществената част предлагаме 850 лева минимална работа заплата, която съставлява 50% от междинната. Това е и европейското законодателство, а и от дълго време приказваме за механизъм, по който да се дефинира минималната заплата и това да бъде 50% от междинната. Предлагаме майчинството да следва това, което направихме предходния кабинет – с нарастването на минималната заплата да се усилва и майчинството. Предлагаме да помислим за необлагаем най-малко за прага на бедността, който за идната година ще бъде 504 лв., с цел да помогнем на най-бедните. Ваучерите за храна да не се пипат – това е едно положително постижение за служащите. Имаме предложение за освобождение от налог върху приходите на физическите лица на младежите до 26 години. Таван на цени на енергоносители. Две степени на заплащане – една за небогати хора и една за богати. Цялата ни стратегия е на ваше разположение “, добави лидерката на левицата.

„ Готови сме с ваши оферти сред първо и второ четене да седнем и да беседваме какво е допустимо, тъй че да бъдем в естествени граници на недостиг. Да не се усилват задълженията, въпреки съпоставени с Еврозоната ние към този момент сме с отлични индикатори. Но не желаеме тази финансова дисциплинираност да се скапва. Да подсигуряваме поддръжката на стопанската система и увеличение приходите на уязвимите групи “, добави още тя.

„ За нас е изненада, че служебното държавно управление планува понятието енергийна беднотия да влезе в действие от 24-та година. Това парадокс – то до 24-та година рецесията може да свърши. Ние настояваме за разбиране енергийна беднотия, което дружно може да изработим още в този момент сред първо и второ четене и да намерим метод да бъде финансирана тази част от обществото, които влизат в тези критерии. Другото, което те оферират и на обществена комисия преглеждахме е предел на беднотия от 504 лв. да влезе в действие от 1 юли следващата година. Моля ви да помислим това да се случи от 1 януари. Защото тогава са най-тежките месеци – януари, февруари и март. Освен това, в случай че не се реализира единодушие за държавно управление – тези параметри ще останат чак доникъде на годината. Това ще бъде извънредно тестване, изключително за бедните, служащите, за възрастните и младежите “, счита Нинова.
 Корнелия Нинова На фотографията: Председателят на „ Българска социалистическа партия за България “ Корнелия Нинова
Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ разяснява, че тази среща сама по себе си е крачка в вярната посока. По думите му, разговорът сред другите парламентарни групи, разговорът сред власт и съпротива, разговорът с хората, разговорът сред институциите би трябвало да бъде рестартиран.

„ Не е работа на служебния кабинет да прави дълготрайни политики “, съобщи още Карадайъ. По думите му едни обществени придобивки, като се получат, мъчно може да се мисли за оттегляне.

Мустафа Карадайъ прикани да се положат оптимални старания за превъзмогване на политическата рецесия, да не потеглят да вършат нов бюджет, а да видят параметрите по удължаването на настоящия.

„ Най- евентуално ще можем дружно да създадем избрани усъвършенствания, само че Движение за права и свободи сигурно ще подходи отговорно, тъй като рискът от избирателен популизъм е доста огромен “, добави той.

„ Новите обществени ограничения би трябвало да забележим в каква рамка ги слагаме, тъй като е значим въпрос от кое място идват приходите, защото при тази политическа рецесия няма късмет цената на дълга да намалее “, разяснява още Карадайъ.

Той даде обещание Движение за права и свободи да прегледа съответните ограничения на Българска социалистическа партия като минимална заплата, предел на беднотия, обезщетение за майчинство, само че означи, че въпросът е в политическата рамка, в която се случват нещата.

Йордан Цонев разяснява, че в снадки бюджет има планувани ограничения за към 3 милиарда лв.. По думите му това е добра основа за сериозна обществена политика на един антикризисен кабинет.

Припомняме, че от Българска социалистическа партия към този момент се срещнаха с Политическа партия и ГЕРБ за бюджета. На срещата си с приканиха служебният кабинет да внесе Бюджет за следващата година.  По време на срещата на стана ясно, че ГЕРБ потвърдиха позицията си, че е добре да се продължи Законът за бюджета от 2022 година и за 2023 година „
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР