БСП връща на президента третия проучвателен мандат за съставяне на

...
БСП връща на президента третия проучвателен мандат за съставяне на
Коментари Харесай

БСП връща третия мандат днес

БСП връща на президента третия изследователски мандат за сформиране на държавно управление. Това беше последната опция 48-ото Народно заседание да излъчи кабинет. Предстои президентът да разпусне Парламента и да дефинира дата за провеждането на петите за последните две години предварителни избори.
Прочетете още
Решението на левицата да не номинира министър председател разгласи още в петък ръководителят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която преди осем дни получи от името на левицата досието с третия мандат от президента. Тогава тя разгласи проект с четири стъпки за сформиране на кабинет. В търсене на поддръжка левицата предложения на среща водачите на всички парламентарни партии, в която участваха ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Български напредък ". Останалите три обединения – " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и " Възраждане " - отхвърлиха да вземат участие в срещата.

След взаимно съвещание на Изпълнителното бюро и парламентарната група, Нинова разгласи:

" Връщаме третия мандат на президента ".

Така се изчерпва и последната опция за сформиране на държавно управление в 48-ото Народно заседание.

След като и Българска социалистическа партия върне мандата несбъднат, президентът би трябвало да разпусне Народното събрание и да дефинира дата за нови избори.

По въпроса Радев ще се съветва с правния си екип.

" По Конституция би трябвало до два месеца да се проведат изборите след разпускането на Народното събрание, само че Конституцията мери в месеци, а Изборният кодекс мери в дни. И тук имаме дребен проблем с февруари, който ще го почистим. "

За организацията на вота, който ще бъде по нови правила след измененията на Изборния кодекс, е належащо и мнението на Централната изборна комисия. Днес президентът ще беседва с управлението на ЦИК. 

" Да бъде ясно на партиите може ли или не може да има избори с машини - заради към момента закъснелите доставки на хартия за принтерите на машините, на 26 март. "

Държавният глава би трябвало да назначи и длъжностен кабинет. Вероятно ще заложи на сегашния екип.

Премиер и в идващото краткотрайно държавно управление остава " изрично Гълъб Донев ", сподели Румен Радев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР