БСП, Възраждане“ и представители на други проруски партии се събраха

...
БСП, Възраждане“ и представители на други проруски партии се събраха
Коментари Харесай

БСП, Възраждане и други проруски партии бранят съветския паметник с протести

Българска социалистическа партия, „ Възраждане “ и представители на други проруски партии се събраха на митинги против премахването на п аметника на Съветска войска (ПСА) в София. Събития имаше както пред самия монумент, по този начин и пред постройката на Столичната община.

Действията на проруските партии идват в деня, в който Столичният общински съвет би трябвало да реши дали да бъде демонтиран паметникът, прочут още като Монумент на окупационната Червена войска .

Пред паметника Българска социалистическа партия и нейни симпатизанти проведоха „ жива верига “. Участниците носеха флагове на Русия, Съветския съюз, Българска социалистическа партия и България. Те издигнаха и плакати „ гибел на фашизма “.

„ Да не допуснем войната да влезе в България. Да не допуснем да се изтрие паметта. Затова няма да допуснем разрушаването на този монумент “, сподели Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия. На място бяха и други представители на социалистите като Александър Симов и Велизар Енчев . Присъедини се и лидерката Корнелия Нинова .

Българска социалистическа партия е партията приемник на Българска комунистическа партия, управлявала България по време на тоталитарния режим сред 1945 и 1989 година
 Симпатизантите на Българска социалистическа партия пред ПСА
По-късно част от събралите се симпатизанти и членове на Българска социалистическа партия се насочиха към постройката на Столичната община на ул. " Московска ", където тече съвещание на Столичния общински съвет. На мястото по-рано на малочислен митинг се бяха събрали водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов , лидерката на „ Изправи се България “, която е част от обединението „ Левицита “ Мая Манолова , Волен Сидеров от " Атака " и Симеон Славчев от партия МИР .

Протестиращите пред общината хвърлиха яйца и багра по постройката. Те издигнаха надписи „ Не унищожавайте историята “, „ Спрете войната с паметниците “ и други.
 Мая Манолова и симпатизанти на коалиция
„ Няма да позволим Паметникът на Съветската войска да бъде пипнат “, сподели Манолова.

Лидерът на националистическата, проруска „ Възраждане “ Костадинов сподели, че „ маскирани като евроатлантици наследници на Хитлер “, които „ възраждат фашизма “, в този момент „ водят война с монументи “.
 Протестът пред Столичната община
Още преди протестиращите да се съберат пред общината, Симеон Славчев разгласява клип, на който мъж смъква знамето на Украйна от фасадата на общината и го хвърля на улицата. В записа се чуват възгласи „ Да живее България “ и „ Смърт на фашизма “.

Решение за преместването на ПСА е взето от Столичния общински съвет още през 1993 година, само че то не се извършва в продължение на десетилетия.

Във вторник комисията по образованието и културата към Столичния общински съвет. Докладът за това е импортиран от " Демократична България " още през 2020 година Мнозинството в локалната власт в продължение на три години отхвърляше да го придвижи към разискване и гласоподаване, като с изключение на ГЕРБ това обичайно включва и опозицията на Българска социалистическа партия.

Ситуацията се промени, откакто през февруари 61-годишният академик Светлозар Раянов на монумента.

Монументът се издига вържу общинска земя, само че самият той е държавна благосъстоятелност и локалната власт не може да го отстрани сама без единодушие и подпомагане от държавното управление.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР