БСП стъпка Истанбулската конвенция и след петчасови разгорещени дебати взе

БСП стъпка Истанбулската конвенция и след петчасови разгорещени дебати взе ...

БСП не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция.


БСП стъпка Истанбулската конвенция и след петчасови разгорещени дебати взе решение - няма да подкрепи ратификацията й в Народното събрание.

61 социалисти застанаха зад позицията на соцръководството против конвенцията.

25 поискаха БСП да я ратифицира, а 7 се въздържаха.

Соцлидерът Корнелия Нинова Корнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на ... към профила и президентът на ПЕС Сергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, ... към профила влязоха в пряк двубой с противоположни тези. Нинова защити разбирането, че БСП подкрепя борбата с насилието срещу жени, но не може да подкрепи документ с низчистена дефиниция за пол и двусмислен текст.

Президентът на ПЕС Станишев пък напомни, че ако социалистите не подкрепят конвенцията, това няма да се приеме с добро око. Той изреди и поне четири примера за жени, станали жертва на домашно насилие от началото на годината.

Зад него застана друг евродепутат - Георги Пирински, но знакови социалисти заеха позицията на Корнелия Нинова. Кристиан Вигенин Кристиан Вигенин е секретар на ПГ на "БСП за България" и ... към профила пък обяви, че конвенцията не е неговата тема, още повече, че като външен министър през 2014 г. той е защитил позицията, че България гледа на документа с резерви и няма да го подкрепи заради двусмислие в някои текстове.

Източник: novini.bg