БСП спечели Карлово и Калофер, ГЕРБ-СДС остана трета сила в

...
БСП спечели Карлово и Калофер, ГЕРБ-СДС остана трета сила в
Коментари Харесай

Как гласуваха общините в Пловдивско: Подбалканът почервеня

Българска социалистическа партия завоюва Карлово и Калофер, ГЕРБ-СДС остана трета мощ в градовете на Левски и Ботев, Движение за права и свободи с цялостен превес в Розино

Коалицията ГЕРБ-СДС остана втора мощ в Подбалкана, откакто загуби всички основни обитаеми места на парламентарните избори в неделя.

Докато в Пловдив-област ГЕРБ удържа нежна преднина пред Българска социалистическа партия, в Подбалкана ръководещите губят фрапантно позиции. На изборите в неделя в община Карлово Българска социалистическа партия са дали своят вот 20 353 души. От тях с годни бюлетини 4503 са подкрепили Българска социалистическа партия, което прави 22,12%. Коалицията ГЕРБ-СДС е получила 3953 гласа /19,42%/, а " ИТН " на Слави Трифонов - 3805 гласа /18,70%/. От партиите, които влязоха в Народното събрание, четвърта мощ в Подбалкана е Движение за права и свободи. За придвижването са дали своят вот 1117 души, което прави 5,49%. 977 души са подкрепили Демократична България /4,80%/, а 913 са дали своят вот за " Изправи се! Мутри, вън! " /4,49%/. Движение за права и свободи е първа мощ в Розино. Именно там е осъществено най-монолитното гласоподаване за една партия на територията на цялата община. 657 души в Розино са избрали Движение за права и свободи, което прави 44,7%.



Кметът на Карлово Емил Кабаиванов е зам.-председател на Съюз на демократичните сили, само че обединението с присъединяване на съюза претърпя сериозен неуспех в общината по време на парламентарния избор

Карлово изпраща две дами в Народното събрание

В общинския център Карлово, където зам.-председателят на Съюз на демократичните сили Емил Кабаиванов кметува четвърти мандат, с 1730 гласа /18,40%/ обединението извенадващо остана трета мощ, изпреварена от Българска социалистическа партия и " ИТН ". За социалистите са дали своят вот 2018 карловчани /21,46%/, а за партията на Слави Трифонов 1964 души /20,88%/.

Въпреки това, ГЕРБ-Карлово има своя представител в 45-ото национално заседание в лицето на Данка Люртова. Социалистите от града на Левски също изпращат собствен човек в Народното събрание в лицето на Веска Ненчева.

Социализмът е на мода в града на Ботев

Още по-убедителна е успеха на Българска социалистическа партия в Калофер. Явно тук Ботевото символ-верую още е на мода, тъй като наследниците на някогашните комунисти печелят в родния град на поета с най-голяма преднина в цялата община. За Българска социалистическа партия в Калофер са дали своят вот 351 души /29,2%/. И тук втора мощ е " ИТН " с 227 гласа /18,85%/, а обединението ГЕРБ-СДС е трета с едвам 149 гласа /12,40%/. Калофер, за който легендите приказват, че турците в миналото са увивали парцали по краката на конете си, когато минават през града, остава единственото обитаемо място в общината без нито един глас за Движение за права и свободи.

ГЕРБ губи единствено с 3 гласа в Баня

В град Баня, където до неотдавна бе адресната регистрация на Симеон Сакскобургготски, ГЕРБ даде здрава борба на Българска социалистическа партия, само че в последна сметка загуби с 3 гласа. За социалистите бюлетини са пуснали 283 души, а за ГЕРБ-СДС - 280. Между двете партии очевидно са се разделили и гласовете на компактното ромско налесение в градчето, тъй като този път бюлетините за Движение за права и свободи в Баня са единствено 6.

Подобна е обстановката и в Клисура, където Българска социалистическа партия печели със 119 гласа против 89 за ГЕРБ-СДС. Тук за Движение за права и свободи е пусната единствено една бюлетина, само че пък " Изправи се! Мутри, вън! " бележи връх с 11,18% - 53 гласа от общо 474 бюлетини.

Случаят Розино

Вече второ десетилетие Розино наподобява на малко градче от сърцето на Родопите, а не от Подбалкана, където са се поставяли основите на Българското Възраждане. Много от локалните хора се самоопределят като турци, имат джамия и към този момент знаят езика. В Розино обаче има и огромна ромска махала, която не се турчее.

В неделя 44,7% от гласувалите общо 1470 души в най-голямото село на община Карлово са избрали Движение за права и свободи, което образува повече от половината актив на придвижването в Подбалкана.

В същото време в Певците, което е обитаемо съвсем напълно с роми, за Движение за права и свободи има едвам 2 гласа против 39 за ГЕРБ-СДС и 36 за Българска социалистическа партия.

Като цяло в община Карлово Българска социалистическа партия печели вота в 17 обитаеми места, ГЕРБ-СДС в 8, " ИТН " в 2, а Движение за права и свободи - в 1.

ГЕРБ с ответен удар в " Роподи "



Павел Михайлов и Владимир Маринов претърпяха тежки загуби на личен терен

ГЕРБ си върна преобладаващата роля в община " Родопи ", откакто преди година и половина изненадващо загуби борбата за кметския пост на локалния избор.

На парламентарния избор предходната неделя обединението ГЕРБ-СДС е решителен победител, а Българска социалистическа партия се срутва до третото място, изпреварена от " ИТН ".

За ГЕРБ и Съюз на демократичните сили са подадени 3283 бюлетини, което прави 25,37%, резултат, доста непосредствен до този на обединението в Пловдив. С 2438 гласа партията на Слави Трифонов взема 18,54%. За Българска социалистическа партия са дали своят вот 2024 души, което прави 15,64%. Четвърти от парламентарно показаните партии е Движение за права и свободи с 6,45%, пред Демократична България /5,65%/ и " Изправи се! Мутри, вън! " - 5,48%.

ГЕРБ печели безапелационно в 14 обитаеми места в общината, в това число в Първенец, където живее кметът на " Родопи " Павел Михайлов /БСП/, и Брестник, откъдето е зам.-кметът Владимир Маринов /АБВ/. В същото време " ИТН " взема най-голямото и най-малкото село в общината - Цалапица и Ситово. В Цалапица, където и селският кмет е от Българска социалистическа партия, партията на Слави Трифонов печели 333 гласа, което прави 25,6%. Тук втора мощ е ГЕРБ с 320 гласа /24,27%. За Българска социалистическа партия в Цалапица са дали своят вот едвам 215 души, или 16,31%.

От цялата община " Родопи " Българска социалистическа партия е първа мощ единствено в Извор и Скобелево, където обаче са дали своят вот надлежно 45 и 40 души.

Българска социалистическа партия си върна Брезово



След като загуби локалните избори през 2019 година, когато някогашният кмет на Свежен Христо Енков от ГЕРБ стана властник на общината, Българска социалистическа партия си върна Брезово, сочат резултатите от парламентарния избор.

Именно тук социалистите реализират един от най-високите си резултати в неделя. За Българска социалистическа партия в общината са дали своят вот 810 души, което прави 35,27%. Втора мощ в Брезово е обединението ГЕРБ-СДС с 23,34%, а трета " ИТН " с12,39%.

Българска социалистическа партия е първа мощ в 12 от 15-те обитаеми места в общината. ГЕРБ-СДС печели само във Върбен, Сърнегор и Отец Кирилово.

В родния град на Златю Бояджиев за Българска социалистическа партия са дали своят вот 315 души от общо 757, отишли до урните. Това прави 41,61%, което е градски връх в района.

Енко Найденов " превъртя " Димитър Георгиев с преференции



ГЕРБ и Българска социалистическа партия печелят по три мандата в Пловдив-област. " ИТН " ще вкара двама, а Движение за права и свободи, " Демократична България " и " Изправи се! Мутри, вън! " по един. Това е равносметката от парламентарните избори за 45-ото Народно заседание. Тази година ГЕРБ и Българска социалистическа партия ще изпратят с по един народен представител по-малко, в 44-ото Народно събрание те имаха по четирима. За София към този момент стяга куфарите първата в листата на ГЕРБ Дани Каназирева. На депутатската банка ще седне и Младен Шишков, който беше четвърти в листата, само че с преференциите си 2800 измести Данка Люртова и стана втори. Третият мандат обаче остана за нея.

Водачът на листата от Българска социалистическа партия Манол Генов, който бе в 44-ото Народно събрание още веднъж влиза. След него е колежката му Веска Ненчева от Карлово, която е втора. Третото място е за юриста от Асеновград Енко Найденов, който беше на 11. място в листата, само че измести с преференциите си Димитър Георгиев. Найденов събра над 2744 преференции.

От партията на Слави в Народното събрание влизат Танер Тюркоглу от Джебел и Лъчезар Бакърджиев от Карлово. Движение за права и свободи вкарва лидера в листата Рамадан Аталай. От Демократична България народен представител ще бъде Велизар Шаламанов, а " Изправи се! Мутри, вън! " изпращат Румен Йончев, който е водач на Земеделски национален съюз.

ГЕРБ е първа политическа мощ в региона, като е спечелила 24,78 % от вота. 31 215 са дали своят вот за партията на Борисов. Втора е Българска социалистическа партия с 20,50 %, като са я подкрепили 25 817 души. На трето място гласоподавателят сложи " ИТН " с 18,60 % от вота, като гласовете са 23 432. Четвърти са Движение за права и свободи, подкрепени с 10 816 гласа, което прави 8,59 %. Пети са Демократична България, която събра 5987 гласа, или 4,75 % от вота.

Шести са " Изправи се! Мутри, вън! " с 5693 гласа, което прави 4,52 %.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР