БСП - София показа как ГЕРБ усвоява 2 млн. лв.

...
БСП - София показа как ГЕРБ усвоява 2 млн. лв.
Коментари Харесай

БСП - София показа как ГЕРБ "усвоява" 2 млн. лв. евросредства чрез ремонт на училище



Българска социалистическа партия - София сподели по какъв начин ГЕРБ " усвоява " 2 млн. лева евросредства посредством ремонт на столично учебно заведение. Става дума за 70-о Основно учебно заведение " Св. Климент Охридски " в квартал " Модерно предградие ", регион " Връбница ". От година това учебно заведение е в ремонт, осъществяван с европейски средства по Оперативна стратегия „ Региони в напредък ", а редом с него се организират и образователните занятия.

След получени поредност от сигнали от жители за некачествено осъществяване на ремонта и съществено закъснение на дейностите, на 4 април 2019 година заместник-председателят на СОС от Българска социалистическа партия Милка Христова ипредседателят на групата на социалистите в СОС и водач на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов направиха публично запитване до кмета Йорданка Фандъкова. Част от въпросите в него бяха свързани с това дали са следени доставките на материали, има ли издадени до момента протоколи или актове от надзорната компания за осъществените строителни действия включително и за неприятно качество, има ли наложени санкции и наказания на изпълнителя и в какъв размер...



Отговорът на питането беше занимателен съвсем 2 месеца и беше включен в дневния ред по точка 84 на първата сесия на СОС след евроизборите в четвъртък, 30-ти май 2019 година " След като се запознахме с отговора на кмета Йорданка Фандъкова с Калоян Паргов не останахме задоволени, защото в него на 3 страници просторно се изясняват задачите и размера на плана, технологията по сключването и осъществяването на контракта, без обаче да се дават съответни отговори на поставените въпроси, разяснява Милка Христова. - По наше искане разглеждането на отговора на питането беше отсрочено за идната сесия на СОС, която ще бъде на 13-и юни ".

В деня след сесията предходната седмица, Милка Христова ревизира персонално обстоятелствата и откри, че все още 70-то ОУ продължава да бъде работна площадка, а ремонтните действия са доста надалеч от " рязане на лентата ". Въпреки че ремонтът по контракт би трябвало да е завършил в края на март тази година. В ранния следобяд в ден петък служащите от строителната компания, които правят някаква активност в учебното заведение, са по-малко от пръстите на едната ръка.

" Това, което видях на място, надмина и най-лошите ми упования, разяснява тя. - В отговора на кмета Фандъкова написа, че възложителят в лицето на Столична община и надзорната компания в лицето на общинскотодружество " Софинвест " реализират непрестанен надзор върху качеството на влаганите строителни материали и изпълнените строително-монтажни работи. Кметът твърди също, че до сегашния миг са формирани всички изискуеми актове и протоколи - 18 на брой, като не са открити отклонения от условията за качество на строителните материали. В отговора също по този начин е посочено, че от стартирането наремонта до 5 април 2019 година са осъществени повече от 160 визити на обекта от представител навъзложителя, т.е. Столична община ".



Изненадващо, едвам в края на март и началото на април тази година, се появява протокол с установени дефекти. В отговора на кмета Фандъкова на питането от Милка Христова и Калоян Паргов обаче не е посочено в какво тъкмо се показват тези дефекти. При следваща инспекция на 1 април 2019 година е открито, че тези дефекти не са отстранени и е наложена наказателна клауза в размер на 500 лв. дневно, считано от 1 април до отстраняването им?! От тази дата до отговора на Фандъкова на питането от Христова и Паргов са минали съвсем 2 месеца. В отговора на кмета обаче изцяло липсва информация за това какво се е случило през този интервал - отстранени ли са минусите и в случай че не са, какъв е размерът на неустойката до момента.

" Имаме всички учредения да считаме, че съставянето на констативния протокол от март тази година за минусите по ремонтните действия е предизвикано точно от нашето запитване, разяснява Милка Христова.- Когато се подготвях за това запитване ми направи усещане, че в количествено-стойностните сметки попадат респектиращи цени на материали. Например: ще бъде подложен нов дъбов паркет на повърхност от 1122 кв.м. при цена 52 лв. на квадратен метър, без Данък добавена стойност, на обща стойност към 58 000 лева, без ДДС; фаянс на цена от 43 лв., без Данък добавена стойност, теракот за 53 лв. на кв.м., без Данък добавена стойност. Това, което видях с очите си на място беше разхвърляна строителна площадка на обект, който по контракт трябваше да бъде подготвен в края на март. Фасадата на учебното заведение е някакъв чудноват пачуърк от ярки, крещящи цветове, който е извънредно несъответствуващ за образователно заведение. Качеството на осъществяването на настилките в двора е извънредно неприятно. Плочите са подредени и фугирани по възмутителен метод. По образеца на тактилната лента от площад " Гарибалди ", която води незрящите в стената, тук цяла алея води в дувара на оградата. Очевидно това е част от " почерка " на ръководещите, който ще остане в историята - пътищата им водят до на никое място. Вътре в учебното заведение стените на коридорите и на стаите са боядисани в извънредно несъответствуващ тъмносин цвят. Новият дъбов паркет от съвсем 70 лева./кв.м. с Данък добавена стойност въобще не наподобява нов, също така е килнат, надут и негоден в този му тип. От пръв взор излиза наяве, че фаянсът и теракотът в тоалетните въобще не дават отговор на цените отколичествено-стойностните сметки. Освен това са сложени извънредно некачествено - криви плочки и фуги. Озеленяването в двора се състои от няколко полуизсъхнали дръвчета и шубраци... ".

В отговора на питането на Милка Христова и Калоян Паргов кметът Йорданка Фандъкова твърди, че за всички вложени в ремонта материали се съхраняват образци във компанията, осъществяваща контрол, това е общинската " Софинвест ". И че тези образци дават отговор на поставените материали в учебното заведение. " Тепърва следва да изясним какъв брой правилно е това, тъй като на пръв взор нищо от казаното и от отговора на кмета не съответствува с видяното от мен на място, съобщи Милка Христова. - И най-важното - цялото това " извънредно качествено " асимилиране на към 2 милиона лв. е ставало под бдителното око на представителя на Столична община, който е бил на обекта тъкмо 160 пъти по публични данни, предоставени от кмета Фандъкова! От това, което видях на място в 70-о учебно заведение породиха куп нови въпроси. Затова предлагам на кмета Фандъкова да създадем дружно ревизия на ремонта и тя на място да ми отговори на всичките въпроси. Да ми каже дали това, което ще види с очите си, я удовлетворява. Да каже дали това е обектът, който е посетен 160 пъти от представители в Столична община и не са открити никакви дефекти. Да уточни кметът Фандъкова къде в учебното заведение е подложен дъбов паркет, първо качество, за 52 лева./кв.м., без Данък добавена стойност. Да каже тя като преподавател и шеф на учебно заведение, дали фасадата на едно учебно заведение би трябвало да наподобява по този начин, като тази на 70-о ОУ. Да отговори на въпроса дали този ремонт в действителност коства 2 милиона лв. и по кое време ще му забележим края. Искам всички тези отговори на място в учебното заведение. Чакам тя да уточни ден и час, в който да създадем дружно инспекцията ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР