БСП-София настоява за незабавна оставка на председателя на Апелативния специализиран

...
БСП-София настоява за незабавна оставка на председателя на Апелативния специализиран
Коментари Харесай

БСП-София иска оставката на шефа на Апелативния специализиран наказателен съд


БСП-София упорства за незабавна оставка на ръководителя на Апелативния профилиран углавен съд - Георги Ушев и закриване на Специализирания углавен съд. Това се споделя в позиция, призната от делегатите на XIV Конференция на столичните социалисти.

Поводът за настояването е присъединяване на Ушев на 18 май в предаването " Лице в лице " с водещ Цветанка Ризова. В него ръководителят на Апелативния профилиран углавен съд в отговор на въпрос на водещия за произнесени присъди от съда на лица по високите етажи на властта за корупция, дава образец с присъдата на първа инстанция на някогашния министър на стопанската система и енергетиката и член на Българска социалистическа партия - Румен Овчаров.

Така той нарушава съществени европейски и български нормативни документи и Конституцията на България. Принципът на безпристрастност на съда в наказателното произвеждане, регламентиран в чл.4 и чл.14 на Наказателен кодекс, обуславя взимане на решения от магистратите по вътрешно разбиране, ръководени само от закона. За гарантиране използването на този принцип, законодателят е въвел и възбраната по чл.212 от Закон за съдебната власт и чл.7.4 на Кодекса за етично държание на българските магистрати, представителите на правосъдната власт да показват авансово мнение по предоставените им каузи, както и мнение по каузи, които не са им предоставени.

Изискване за такава гаранция е въведено и с чл.6, т.6 на КЗПЧОС, като страните, страни по Конвенцията, са задължени да вкарат правила за гарантиране на обективността и безпристрастността на съдията или правосъдния състав при разглеждане и решение на делото, включително и гаранции против напън извън, главно от страна на изпълнителната власт, политическите партии и поставените по-високо в йерархията магистрати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР