БСП сме разтревожени от това, което става с българските финанси,

...
БСП сме разтревожени от това, което става с българските финанси,
Коментари Харесай

БСП загрижена за парите в Сребърния фонд

„ Българска социалистическа партия сме разтревожени от това, което става с българските финанси, изключително с ръководството на Фискалния запас и положението и сигурността на Сребърния фонд. “.

Това съобщи на брифинг националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Румен Гечев.

По-рано през днешния ден от от Министерството на финансите увериха, че за нито един интервал през месеците март и април наличностите на държавното управление не са по-ниски от законово избрания ограничител. Това значи, че средства на Държавния фонд за гарантиране на устойчивостта на държавната пенсионна система (т.нар. Сребърен фонд) и средствата по стратегии и планове на Европейския съюз са налични в цялостен размер за всеки от посочените интервали.

„ Имаме доста съществени терзания, че заради това, че служебното държавно управление не се оправя с бюджетните доходи,

през миналите месеци най-вероятно то си е разрешило да употребява средства от Фискалния запас “, уточни Гечев. 

Той разгласи, че от „ Българска социалистическа партия за България “ са отправили публично искане до управлението на Българската национална банка (БНБ) и Министерството на финансите за даване на информация за положението на Фискалния запас на страната. 

„ Фискалният запас се ръководи от държавното управление, само че той се намира по сметка на Българска народна банка, защото тя е банката на държавното управление. Тя би следвало също да следи по какъв метод и законно ли се изразходват тези средства. По наша предварителна информация,

за месеците март и април, от Фискалния запас са употребени към 1,5 милиарда лева през март и към 2,8 милиарда лева през април.

Става дума за сума от към 4 милиарда лева Тъй като във Фискалния запас има един сензитивен съставен елемент – Сребърният фонд, който е гаранцията за пенсионната система на България “, сподели още Гечев. 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР