БСП си избира нов лидер през октомври, Овчаров изненадващо: Да

...
БСП си избира нов лидер през октомври, Овчаров изненадващо: Да
Коментари Харесай

БСП си избира нов лидер през октомври, Овчаров изненадващо: Да не е Корнелия


Българска социалистическа партия си избира нов водач през октомври, Овчаров изненадващо: Да не е Корнелия. Само един от петимата червени в Европарламента още веднъж може да откри място в листата за Брюксел.

Българска социалистическа партия няма път напред с Корнелия Нинова отпред. Тези остри думи са на един от най-ярките поддръжници на соцлидерката, откогато тя води партията – Румен Овчаров. Изрекъл ги в разгромяващ разбор за положението на Българска социалистическа партия и като предизвестие Нинова да не гледа към трети мандат, който освен това щял да е противоуставен.

Изборът на нов водач ще е през октомври, реши Националният съвет на партията в събота, като одобри графика за цялостен цикъл избори. До конгреса през ноември социалистите ще би трябвало да сменят всичките си ръководители – от локалните структури до ръководителя.
 Оргсекретарят на Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов (вдясно) беседва с Деян Дечев и Асен Гагаузов от Сливен, а по-късно Народно събрание изключи няколко членове на партията оттова. Оргсекретарят на Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов (вдясно) беседва с Деян Дечев и Асен Гагаузов от Сливен, а по-късно Народно събрание изключи няколко членове на партията оттова. Снимка: Николай Литов
По правилник Корнелия Нинова няма право да се кандидатира още веднъж. Чл. 18 алинея 2 от конституцията на партията гласи, че ръководителят не може да се избира за повече от два поредни мандата. В събота самата

която да ѝ разреши отново да оглави Българска социалистическа партия.

За различен вероятен вид, по който това да се случи, подсказа обаче изгоненият от партията Кирил Добрев. “Корнелия Нинова може да бъде ръководител 2 мандата по правилник. А тя е такава от 2016 година Двата мандата са минали. Само че през днешния ден подчинената ѝ комисия в най-скоро време ще излезе с решение, че тя може да се кандидатира за трети мандат. Потъпкването на устава в Българска социалистическа партия стана всекидневие ”, сподели Добрев пред Нова тв.

“Кой е Кирил Добрев, с цел да го разясня? А и самото му изказване явно демонстрира непознаване на процесите в Българска социалистическа партия. Как може човек, който е бил учредителен секретар, да приказва такива нелепости? Устав се трансформира на конгрес. Конгресът ще бъде през ноември, а изборът на ръководител ще бъде през октомври, затова няма по какъв начин да се промени уставът преди избора на ръководител. Човекът не си познава партията и процедурите в нея ”, отхвърли Нинова и двата разновидността. Иначе на въпрос дали обмисля трети мандат, тя изясни, че още е рано да се разисква.

Прекият избор на водач от цялата партия бе записан в устава през 2017 година Първият подобен обаче се организира през 2020 година, когато изтече първият мандат на Нинова, само че определена по старите правила – от конгреса през 2016 година Затова социалисти позволяват вид, при който Общопартийната контролна комисия излиза със мнение, че

Трети противоуставен мандат ще е груба политическа неточност, предизвестил Румен Овчаров пред пленума. Той признал заслугите на Нинова за битката с паралелната страна, за изчистване на клиентелата от партията, само че бил безапелационен, че Българска социалистическа партия няма път напред с нея отпред.
 Румен Овчаров дойде на пленума с щерка си Теодора. Румен Овчаров дойде на пленума с щерка си Теодора. Снимка: Николай Литов
Корнелия, затваряш кръга – ти в миналото излезе като опция на безконечния и закрепостен Станишев,

обърнал се към нея някогашният министър. И дал образец, че лидерката е изгубила повече парламентарни избори от всичките ѝ прародители, взети дружно.

Нинова има загуба на 5 парламентарни вота, а всички ръководители от Лилов насам имат до 3 загуби в борбата за Народното събрание, припомнил той.

Затова Овчаров изискал управляем проведен преход към ново управление на Българска социалистическа партия на вътрешния избор през октомври.

няма потребност от вътрешнопартийна борба, тъй като към този момент е 200 хиляди души, а би трябвало да се стъпи на здравите ядра и организации, с цел да се гради отначало, безапелационен бил някогашният министър.

Въпреки това предизвестие пленумът е взел решение за изключване на към 30 социалисти – от Шумен и Сливен. Било установено и самоизключването от партията на Минчо Афузов, който игра като самостоятелен претендент за кмет в Сливен, откакто “Позитано ” 20 отхвърли да одобри решението на локалната алена конструкция за негова поддръжка и издигна ген. Колю Милев.

Пленумът утвърди критериите за издигане на претенденти за изборите за Европейски парламент на 9 юни. В момента Българска социалистическа партия има петима евродепутати, само че упованията са място в листите още веднъж да откри единствено един от тях – Цветелина Петкова. Останалите четирима – Сергей Станишев, Петър Витанов, Елена Йончева и Иво Христов, са съпротива на Нинова. (Виж долу.)

Засега като вероятен лидер на листата се спряга името на зам.-шефа на Българска социалистическа партия и на Народното събрание Кристиан Вигенин, който към този момент има опит с един мандат в Екологичен потенциал и е бил и външен министър.

Самата Нинова разказа какви претенденти ще търси: хора, които са проевропейски настроени, само че ще пазят българския суверенитет и народен интерес.

Номинациите стартират през февруари, а окончателното решение ще се вземе от Националния съвет през април.

Четирима от актуалните червени евродепутати нямат късмет за нов мандат през Българска социалистическа партия. Затова е допустимо те да се включат в играта още веднъж, само че към този момент като част от друга лява листа – президентска или на обединяване към “Левицата ”.
 Петър Витанов Петър Витанов Снимка: Николай Литов  Елена Йончева Елена Йончева Снимка: Йордан Симеонов
Петър Витанов, Сергей Станишев, Елена Йончева и Иво Христов са част от вътрешната съпротива на Корнелия Нинова. На конгрес предходната година Петър Витанов даже бе изключен от Българска социалистическа партия. След това застана отпред на инициативния комитет, който събира подписи за референдум за опазване на 3 март като народен празник. Инициативата се свързва с президента Румен Радев и слуховете за негова партия, които от време на време се възобновяват.

Затова е допустимо като гражданско съдружие “Трети март ” да издигне още веднъж за евродепутати четиримата, отхвърлени от Българска социалистическа партия. Йончева и Христов бяха част от първия екип на Радев, само че отлетяха за Брюксел от листата на Българска социалистическа партия. В последната година Иво Христов обаче е затоплил връзките си с президента, разкриха от “Дондуков ” 2.
 Сергей Станишев Сергей Станишев Снимка: Йордан Симеонов  Иво Христов СНИМКА: Facebook на Иво Христов Иво Христов СНИМКА: Facebook на Иво Христов
Още не знам, издигането на кандидатури в Българска социалистическа партия следва, сбит бе Иво Христов пред “24 часа ” в неделя. На въпрос дали би взел участие в листа, издигната от възможна президентска или друга лява групировка, изясни, че на практика такива няма.

“На този стадий този въпрос не стои на дневен ред пред мен. Искам да приключа работата си по законодателството в Екологичен потенциал и тогава ще мисля ”, сподели и Петър Витанов.

Сергей Станишев не отговори на повикванията на “24 часа ”, а Елена Йончева бе с изключен телефон.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР