БСП ще върне третия мандат за съставяне на правителство в

...
Коментари Харесай

БСП реши да не рискува с мандата, вече няма друг вариант освен предсрочни избори

БСП ще върне третия мандат за сформиране на държавно управление сега, в който президентът Румен Радев им го връчи на 5 май, стана ясно след закрит пленум на Националния съвет на левицата в събота. С това ще се изчерпи конституционната процедура за сформиране на държавно управление и след третия несполучлив опит ще би трябвало да бъдат свикани нови парламентарни избори.

На конференция на " Позитано " 20 ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че за връщането на мандата са дали своят вот 108 члена на Народно събрание с пет въздържали се.

По време на пленума социалистите са разискали три благоприятни условия

сформиране на независимо правителство; предложение на експертно правителство; приемане на мандата за бавене в границите на позволената по конституция процедура, с цел да работи Народното събрание малко по-дълго.

В последна сметка са стигнали до заключението, че всички други разновидности с изключение на неотложно връщане на мандата са невъзможни за левицата.

Това значи, че повторните избори към този момент са безусловно сигурни и ще се състоят през юли. През това време президентът Радев ще би трябвало да разпусне Народното събрание и да свика служебно държавно управление. Според Нинова отговорността за идните предварителни избори е на " новите политически субекти " в Народното събрание.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР