БСП ще сезира Върховната административна прокуратура с искане да провери

...
БСП ще сезира Върховната административна прокуратура с искане да провери
Коментари Харесай

БСП иска прокуратурата да провери дарения на терени в София

БСП ще сезира Върховната административна прокуратура с искане да ревизира дали с някои дарения на терени в София не се заобикаля законът и дали това не са в действителност размени. Това оповестиха на конференция в централата на партията депутатът Георги Свиленски и общинският консултант Калоян Паргов.

Свиленски съобщи, че в последната година Столичната община под формата на подаяние е направила четири размени. В закона е казано, че дарението е безплатно, уточни той и добави: " Когато в едно решение аз подарявам на някой и той подарява на мен, това си е чиста проба заобикаляне на закона и чиста подмяна ". Това по думите му не е в полза на софиянци. Въпросните четири дарения са: терен в " Изток " за подобен в " Дианабад " ; терен в " Подуяне " за различен в " Подуяне " ; терен в " Младост " 1 за различен в " Младост " 4; терен в " Слатина " за два терена - в " Лозенец " и в " Оборище ". Според Свиленски последното подаяние е скандално. " Характерното за всички тези размени е, че оценителят е еднакъв - Юлия Цекова. Оценителят, който оцени Царските конюшни за 650 000 лева, за който има каузи ", разяснява депутатът. Той попита за какво Столичната община се стопира навръх този оценител.

От Българска социалистическа партия попитаха кмета на София Йорданка Фандъкова за какво билет системата коства 83 млн. лева, а не 15 млн. лева, какъвто е бил първичният вид. Свиленски посочи, че през януари 2016 година Столичният общински съвет /СОС/ е дал своя вот капиталова стратегия на Центъра за градска подвижност /ЦГМ/, където са заложени към 15 млн. лева за създаване на билет система. Предвиждали са се и по 2 млн. лева на година за поддръжка на системата за интервал от две години. Оценката на тези цени е на специалисти от Световната банка. През октомври 2016 година СОС взема решение да прави друга билет система за 83 млн. лева без Данък добавена стойност. Предвижда се и 8 години поддръжка от компанията, която ще построи системата, т.е. плюс 16 млн. лева Системата е същата, със същия обсег и параметри, съобщи Свиленски. Реалната стойност на плана съгласно специалисти и хора от сектора е към 35 млн. лева, добави той. Откъде идва разликата, питат от Българска социалистическа партия. Очакваме отговор от кмета Йорданка Фандъкова, сподели Свиленски.

Групата на Българска социалистическа партия ще взе участие в мониторинга на осъществяване на тази система и ще осведоми обществото, съобщи Калоян Паргов.

От Българска социалистическа партия упорстват да се направи указател на проблематичните парцели в София. Градът продължи да се развива във вътрешността. Трябва ясно да кажем накъде ще се развива столицата - на Север ли, на Югоизток ли, сподели Паргов.

На въпрос има ли изясненост кой ще е кандидат-кметът на Българска социалистическа партия за София от левицата обявиха, че е в ход развой на обмисляне и идентифициране на евентуални претенденти за локалните избори, само че не прецизираха имена.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР