БСП ще се опита да ползва европредседателството като допълнителна трибуна

...
БСП ще се опита да ползва европредседателството като допълнителна трибуна
Коментари Харесай

Вотът ще е поредна политическа истерия

БСП ще се опита да употребява европредседателството като спомагателна естрада за обществено оплюване на страната.

Най-важното за нас беше да няма работа по анонимни сигнали. И това нещо отпадна.

Тази година ще поставим всички старания да продължи това последователно повишаване на пенсиите, с цел да може обещанието за 300 лева да бъде изпълнено.

Г-н Ячев, българското европредседателство стартира, западните медии ни заляха с сериозни публикации, че България е най-корумпираната страна, с мафиотски нрав и т. н. Как ще коментирате тази обстановка?

- Борбата с корупцията е безконечна тематика. В България и преди европредседателството се пишеха тактики за битката с корупцията. Знаете, че имаше няколко опита за основаване на антикорупционни органи. Реално имаме пет структури, които се занимават с преборването на казуса корупция. Това са ДАНС, БОРКОР, в Сметната палата има дирекция, която се занимава с търсене на мръсни пари, Комисия за попречване на спор на ползи... Всеки от тези органи има своите триумфи, само че и свои провали, работи с друга активност и от време на време с друг резултат. Така че от 2007-а до момента - в границите на тези 10 години, много старания се поставиха в посока превъзмогване на корупцията.

Говорим за корупцията във високите етажи на властта - този вид корупция, към която обществото и медиите са най-чувствителни. В същото време обаче корупция има на доста ниски равнища, така наречен всекидневна, битова корупция, която хората даже не възприемат като корупционна процедура. Това е навикът да дадеш нещо или да предложиш нещо, с цел да ти стане по-бързо услугата или това, което очакваш. Или с цел да бъдеш санкциониран по-малко. Тази корупция е по-трудна за превъзмогване, тъй като тя е в съзнанието на хората. Само със законови ограничения няма да стане.

Видими резултати в битката с корупцията и по високите етажи обаче няма. Няма наказан висшестоящ политик или служител.

- Има политици, против които се води следствие. Има хора от разнообразни етажи на администрацията, против които има досъдебни производства.

Президентът наложи несъгласие на антикорупционния закон. Пак ли ще го отхвърлите механично, или този път ще има съществени диспути и ще измененията нещо?

- Сериозни диспути се организираха в пленарната зала и изключително в правната комисия. Така че мисля, че всичко, което беше притеснително, неработещо, мъчно функционално, в неправилна посока, беше изчистено в Народното събрание. Оттук нататък не мисля, че по този закон има какво повече да се пипа. Само ще Ви дам няколко образеца, с цел да не си мислите, че президентът е разкрил топлата вода. Имаше няколко смущаващи условия, които - и по наши оферти, подкрепени от други парламентарни групи - бяха изменени, в това число и на второ четене. Да речем, за отговорността на лицето, подало сигнала. Знаете, че имаше рецензия против законопроекта още когато той беше на работен стадий, за обсега на този закон. Тоест дали би трябвало да бъдат вкарани ректори на висши образователни заведения, шефове на лечебни заведения, шефове на горски стопанства, фонд "Земеделие ". Тогава този спор мина. Да, тези длъжности би трябвало да бъдат вкарани в закона, тъй като не е обикновено един кмет на дребна община с 2000 души население и с бюджет към 1 млн. лева да може да носи отговорност за възможни корупционни дейности, а един шеф на болница или ректор на висше образователно заведение с бюджет от 20 млн. да вземем за пример да не може. Да не приказваме за управата на фонд "Земеделие ". Така че противоречивите моменти, към които в този момент президентът се връща, съгласно мен бяха изчистени. И в тази връзка нямам подозрение, че ветото ще бъде преодоляно.

Тоест смятате, че нищо не би трябвало да се поправи в антикорупционния закон. Да не се наложи министър председателят Борисов отново да се намесва, както стана с мораториума върху новаторските медикаменти?

- По отношение на мораториума позицията на "Обединени патриоти " беше най-ясна, тъй като ние всички тези опасения ги изказахме при дебатите в пленарната зала, без значение че след това други, неправителствени организации, Борисов или Нинова си приписаха заслуги. Така че за нас не беше някаква драма да се прегласува и анулира мораториумът. Не сме били гневни, отстояващи до дъно законопроекта и закона и по-късно да би трябвало да създадем компромис със съвестта си или с нашите позиции. А във връзка с антикорупционния закон - в него всичко, което сме желали, е променено.

Вотът на съмнение, който ще бъде импортиран на 17 януари, също ще е поради корупцията, и по-точно поради неуспеха в битката с това порочно събитие.

- Аз се веселя, че Българска социалистическа партия най-сетне се посочи защо ще бъде вотът на съмнение, тъй като те дълго време се въртяха и се мотаха сред няколко тематики. Знам - тематиката корупция е деликатна за самата Българска социалистическа партия, тъй като няма по какъв начин, говорейки за корупция, да не стане дума за едни корупционни практики от предишното, свързани с управлението на партията. Много мощно зреят подозренията за съществуването на такива корупционни практики. Така че ясно беше, че Българска социалистическа партия ще се опита да бяга от тази тематика, само че в това време не откри нито една друга по-подходяща или по-благодатна за политически ход. Очаквам този избор да бъде една поредна раздухана политическа нервност. За страдание тя ще стане по време на председателството. Но това пък не е чак толкоз ужасно. Аз не виждам някаква особена драма. Факт е, че Българска социалистическа партия ще се опита да употребява европредседателството като спомагателна естрада за обществено оплюване на страната. Не одобрявам позицията на Българска социалистическа партия, че във връзка с битката с корупцията не се прави нищо. Българска социалистическа партия имаха опция като най-голямата опозиционна група да внесат собствен законопроект. А какво внесоха те? Един законопроект от 26-28 страници, който не беше закон в същинския смисъл на думата. Дори в комисии на първо четене техните представители го защитаваха толкоз принудително, неенергично и без хъс, че стана ясно, че това е законопроект, който не им е по душа. Законопроект, който не е на парламентарната група, а писан някъде по кабинетите и вкаран в последния миг просто с цел да има Българска социалистическа партия някакъв собствен план.

Знаете, че техният законопроект мина на едно много декларативно разискване в една от залите на Народното събрание и по-късно беше вкаран непосредствено в Народното събрание. Липсваше авансово запознаване с него, не беше изпратен на останалите групи. Можеше да получат, а и да желаят парламентарна поддръжка от други парламентарни групи. А планът беше изработен като един политически артикул, който целеше нещо друго, само че не и резултат.

Лидерът на "Атака " Волен Сидеров обаче също разкритикува ГЕРБ за антикорупционния закон и сподели, че той е претупан.

- Това е мнение на господин Сидеров. Иначе в границите на парламентарната група, когато сме разглеждали законопроекта, набелязахме всички тези рецензии, които сме имали към него, както и наши публицистични бележки и огромна част от тях минаха. Най-важното за нас беше да няма работа по анонимни сигнали. И това нещо отпадна.

Може би господин Сидеров е имал поради бързането законопроектът да бъде признат безусловно в последните дни преди края на пленарната сесия. Да, в това отношение имаше бързане от страна на сътрудниците от ГЕРБ. Но аз по-скоро го приписвам на това, че при започване на новата година предстоят и други значими законопроекти, някои от които са свързани с европредседателството. А и фактът, че с цел да проработи новото антикорупционно бюро, ще трябват два или три месеца, с цел да може то да бъде конституирано и да бъде определено управление.

Но господин Сидеров сподели и нещо друго - че Патриотите не са във властта поради лифтове, плажове и пързалки, а с цел да усилят приходите на хората и те да живеят по-добре. Това укор към вашия водач Валери Симеонов ли е?

- Не. Защо да е укор към Валери Симеонов?

Защото той се разсърди на премиера поради втория въжен превоз в Банско.

- Валери Симеонов си има цели в бранша, за който дава отговор и ги следва доста поредно. Той следи туризма и, естествено, че там са и концесиите, и плажовете, и шумът, и подобряването на изискванията по Черноморието и зимните курорти, с цел да станат те фактически привлекателни за задграничните, а и за българските туристи. Банско също е част от тази тактика за разширение и придобиване на европейски образ на нашия туризъм. Така че господин Симеонов следи за това, което е в неговия сектор.

В същото време да не забравяме, че една от първите стъпки беше нарастването на пенсиите. Помните, че ГЕРБ не бяха по никакъв начин съгласни, тъй като това не беше в техните цели. Да, това нарастване не стана с толкоз, колкото желаехме, само че ние продължаваме. И тази година ще поставим всички старания да продължи това последователно повишаване на пенсиите, с цел да може обещанието за 300 лева да бъде изпълнено. Увеличението на пенсиите беше първата стъпка.

Вече четири-пет месеца се работи по промяната в ТЕЛК-овете - изваждането на ярко на всички тези непозволено издадени ТЕЛК решения и така наречен непозволени инвалидни пенсии. Нещо, от което ще се отдели запас и за увеличение на минималната пенсия. Така че по целите ни се работи поетапно и паралелно. Парламентарната ни група не работи за концесии, за плажове и за лифтове в Банско. Но е реалност, че в случай че желаеме туризъм, това са значимите условия. И това, че господин Симеонов ги акцентира и ги одобри като негов ангажимент, като негова идея - тези неща да минат по-бързо и да има неотдавнашен резултат от тях, това по-скоро би трябвало да получи поддръжка.

Има ли напрежение в обединението "Обединени патриоти "?

- В рамките на обединението няма напрежение, изключително в границите на парламентарната група. Имайте поради, че тримата водачи са натоварени с доста разнопосочни задължения. Един се занимава с стопанска система, демография, екология, туризъм. Друг се занимава с защита и национална сигурност. Г-н Сидеров като началник на парламентарната група пък има задължения, свързани със законодателството, а и с държанието на нашите депутати в границите на парламентарното болшинство. Тоест всеки си има избран вид отговорности. Когато има струпване на проблеми във всеки един от тези браншове, сяда се, беседва се и това, което е проблем, се почиства. Най-важното при нас са регулярните срещи и обмяна на отзиви, с цел да се преодолява всичко това, което може да се появи като проблем.

Борис Ячев е роден на 2 юли 1965 година в Петрич. Завършил е българска лингвистика в СУ "Св. Климент Охридски ". През 2000 година приключва и Международно икономическо съдействие в УНСС. Работил е като преподавател и публицист. Бил е член на Вътрешна македонска революционна организация, само че през 2009-а напуща тази партия. От 2014 година членува в НФСБ, по-късно става и заместник-председател на групировката. Депутат в 40-ото, 43-ото и 44-ото Народно заседание. Председател на Комисията за битка с корупцията, спор на ползи и парламентарна нравственос. Семеен, има двама сина.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР