БСП ще открие процедура за смяна на състава на ЦИК

...
БСП ще открие процедура за смяна на състава на ЦИК
Коментари Харесай

БСП започва процедура за смяна на състава на ЦИК

БСП ще открие процедура за промяна на състава на ЦИК и избор на нова комисия. Тази ЦИК към този момент е с изминал мандат, само че се ослушва, установи Корнелия Нинова.

" Поставяме въпроса кардинално. Няма значение кога и по какъв начин е избирана, изминал им е мандатът. Няма различен ход, с изключение на да се извърши законът. Процедурата би трябвало да се организира не по-късно от един месец преди приключване на мандата, т.е. до 20 февруари 2019 година ", разяснява Нинова.

Социалистите оферират признатите промени в Изборния кодекс да се отсрочат и да остане да работи остарелият закон. Левите ще сезират Венецианската комисия поради измененията, които са пред второ четене в правната комисия. По думите на Нинова сред първо и второ четене изненадващо депутатката на ГЕРБ от правната комисия Ана Александрова сред първо и второ четене. Червените ще се борят до дъно и за навсякъде въвеждане на машинното гласоподаване, което попада в кодекса, само че отчасти.

" Притеснени от резултатите, ръководещите узаконяват фалшификацията на изборите през Изборния кодекс ", съобщи соцлидерката. Тя формулира последните промени, импортирани сред първо и второ четене от ГЕРБ.

По думите на Нинова до момента решенията на изборните комисии се вземат с две трети болшинство, като това допуска присъединяване на всички партии. С измененията при падащ кворум тези решения ще се вземат с нормално болшинство, изясни Нинова. В някои от комисиите ГЕРБ  имат такова болшинство, в други ще им трябват един-два гласа от някой сътрудник. Така отстраняват другите партии от присъединяване във вземането на решенията, недоволства водачът на Българска социалистическа партия.

Сред другите промени в Изборния кодек, импортирани от ГЕРБ, е и отпадането на опция да обжалваш при подозрение за фалшификаия на вота, уточни Нинова.

Досега, в случай че първоинстанционният съд анулира резултата, се насрочват нови избори, напомни Нинова. " Сега ГЕРБ предлага това да отпадне и същата комисия да вземе ново решение на база на същите подправени протоколи. Отменя се правото да обжалваш с касационна тъжба ", възмути се лидерката на Българска социалистическа партия.

Изборният кодекс да не влиза изобщо в залата и да се приложи този, какъвто беше до момента, моли членът на правната комисия от Българска социалистическа партия Крум Зарков. Законът не е съвършен, само че по този начин, както върви, няма да бъде усъвършенстван, а в противен случай, предизвести социалистът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР