БСП сезира Конституционния съд за достъпа на МВР до телефоните

...
БСП сезира Конституционния съд за достъпа на МВР до телефоните
Коментари Харесай

БСП сезира Конституционния съд за достъпа на МВР до телефоните на граждани под карантина

БСП сезира Конституционния съд за достъпа на Министерство на вътрешните работи до телефоните на жители под карантина. Жалбата бе импортирана в 12:30 ч от зам.-председателите на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Крум Зарков и Георги Свиленски и секретарят на алената група Филип Попов.
Мотивите на социалистите изясни Крум Зарков.
"Внасяме в Конституционен съд искане за оповестяване на противоконституционни на текстове, които разрешават на Министерство на вътрешните работи да наблюдават посредством мобилните им телефони на жители, обект на ограничаващи заповеди по Закона за здравето. Пороците на тези текстове са доста, само че огромният риск е, че те отварят необятно вратата за злоупотреби и за всеобщо следене на хора ", съобщи Крум Зарков пред медиите.
Депутатът от левицата изясни, че оспорваните текстове са били "пришити към Закона за изключителното състояние ".
"Под благопривидния претекст за отбрана на публичното здраве ГЕРБ и Обединени патриоти разрешиха на Министерство на вътрешните работи да наблюдава мобилните телефони без авансово правосъдно решение ", изясни Зарков.
Според социалистите това не е ограничаване за времето на изключителното състояние, а ще важи и отсега нататък.
"Законопроектът беше изработен по един "класически " за ръководството жанр - сред първо и второ четене, без авансово разискване ", сподели още Крум Зарков.
Затова социалистите упорстват конституционните съдии да се произнесат и по това каква е валидността на текстове, признати на второ чеене, без да са гласувани на първо.
Много от лобистките ремонти и законодателните недоумици се случват точно по този път, акцентира Крум Зарков.
Първият автограф под настояването е на водача на партията Корнелия Нинова. То е подписано от още 62 народни представители.
"Когато медии и гражданско общество са натиснати до стената, Конституционният съд има изключително значима роля за отбрана на демократичните устои на нашата държавност. Затова сме тук за анулацията на този рисков законопроект ", добави Зарков.
На въпрос дали от левицата са търсили поддръжка от други партии, Зарков изясни, че всички останали политически сили са подкрепили текстовете.
Крум Зарков обърна внимание, че другите извършители, които се локализират по този път, са терористите. „ Не считаме, че е идентична публичната заплаха на попречване на тежки закононарушения и тероризъм, по отношение на хора, сложени под една или друга карантина “, изясни още депутатът. Според него има задоволително способи, по които органите да наблюдават за осъществяването на ограниченията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР