БСП се присъединиха към ГЕРБ и също поискаха оставката на

...
БСП се присъединиха към ГЕРБ и също поискаха оставката на
Коментари Харесай

Аргументите на партиите в парламента за исканата оставка на вътрешния министър Иван Демерджиев

БСП се причислиха към ГЕРБ и също желаеха оставката на вътрешния министър Иван Демерджиев поради трагичния случай на българо-турската граница. Според двете обединения, политическото и професионалното управление на Министерство на вътрешните работи не се оправя със отговорностите си, няма противопоставяне на нараствания мигрантски поток и липсва съгласуваност с турските управляващи по въпроса. Демократична България, " Продължаваме Промяната ", " Възраждане " и Движение за права и свободи дефинираха настояването за пресилено. Министър Демерджиев съобщи,че е подготвен да подаде оставка, единствено в случай че президентът му я изиска. Служебният министър председател Гълъб Донев разяснява, че рецензиите към кабинета са опит за прекачване на отговорност за онаследени проблеми и рецесии.

Увеличеният миграционен напън и трафик на опиати през българо-турската граница не получават съответен отговор от Министерство на вътрешните работи, считат от ГЕРБ. Затова откакто през вчерашния ден желаеха оставката на Демерджиев, през днешния ден настояха и за тази на основния секретар на ведомството.

Даниел Митов, зам.-председател на Политическа партия " ГЕРБ ": " Голям проблем стартира да става защитата по границата и в последна сметка в тази ситуация не можем да създадем нищо друго, с изключение на да желаяме оставката на служебния вътрешен министър и на основния секретар на Министерство на вътрешните работи. Така се отговоря при сходен вид рецесии ".

Според Българска социалистическа партия, в естествени европейски страни отговорност се поема на най-високо равнище.

Иван Иванов, " Българска социалистическа партия за България ": " Считаме, че президентът би трябвало да предприеме тези дейности, в случай че самият министър не смята за належащо, че би трябвало да понесе персонална отговорност в тази обстановка ".

Всеки със свои си причини - Демократична България, Политическа партия, Движение за права и свободи и " Възраждане " опазиха Демерджиев и дефинираха настояванията за оставката му като пресилени и неосновани.

Атанас Атансов, " Демократична България ": " Разбира се, Министерство на вътрешните работи има съществени проблеми, те са структурни, те са организационни, само че те са резултат на дългогодишно струпване тъкмо от ръководството на ГЕРБ ".

Кирил Петков, съпредседател на " Продължаваме промяната ": Ние би трябвало да решаваме същинските въпроси, а не да се опитваме да фокусираме върху един човек, който е там единствено от няколко месеца, би трябвало да се види по какъв начин може да се укрепи оградата и още по-важно по какъв начин може хората, които охраняват, да са повече ".

Мустафа Карадайъ, ръководител на Движение за права и свободи: Един длъжностен кабинет е непрекъснато в оставка от указа на президента за назначението, до момента в който си тръгнат, те все са си в оставка. Така че народните представители, които приканват за оставки на служебни министри, по-скоро концепцията ми е ние да ги призовем да сформират постоянен кабинет.

Костадин Костадинов, ръководител на " Възраждане ": " Не, не желаеме оставката на министъра на вътрешните работи, желаеме следствие на хората, които построиха този стобор, този плет по границата, тъй като някой би трябвало да даде отговор на въпроса тези стотици милиони, които бяха изхарчени, за какво нямат резултат?

Вътрешният министър отхвърли рецензиите с аргумента, че е заварил " Гранична полиция " в извънредно тежко състояние с понижен щат и бутафорно оборудване по границата.

Иван Демерджиев, длъжностен министър на вътрешните работи: " Бих подал оставка, в случай че я изиска президентът на Република България или българските жители. До момента такива претенции не съм получил, а хората, които желаят оставката ми, в най-голяма степен са виновни за обстановката, с която аз се боря от първия ден, от който аз съм министър на вътрешните работи ".

Служебният министър председател Гълъб Донев съобщи, че соченето на служебното държавно управление с пръст е за отклонение на вниманието от задачата за сформиране на постоянен кабинет и е пренебрежение към българските жители.

Гълъб Донев, длъжностен министър-председател: Политическите изявления за аргументите, довели до това ликвидиране, смущават с безпаметност. Когато приказваме за сигурността на българската граница, в действителност приказваме за суверенитета и националната сигурност на България. Всяка неточна дума против нашата граница е изстрел против престижа на България ".

Кабинетът му работи по рецесии и проблеми, които са онаследени. Той уточни, че служебното държавно управление ще направи всичко допустимо, с цел да бъде предпазен живота на дамите и мъжете, които охраняват границите ни.

Кабинетът уважи с минута безмълвие паметта на убития служител на реда Петър Бъчваров.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР