БСП се отказва от разговори за Конституцията, Има такъв народ

...
БСП се отказва от разговори за Конституцията, Има такъв народ
Коментари Харесай

Политическите реакции за 24 май: БСП отказва разговор за Конституцията, ИТН зове за референдум

БСП се отхвърля от диалози за Конституцията, " ИТН " желае референдум, " Възраждане " отново яхна вълната на недоволството.

Така най-общо може да се опишат политическите реакции откакто през вчерашния ден при представянето на плана си за изменение в главния закон, от " Продължаваме промяната-Демократична България " предложиха 24 май да бъде вписан като народен празник, а сегашният (уреден с всички останали празници в Кодекса на труда) - 3 март, да остане формален.

Първата реакция пристигна от водача на Има Такъв Народ Станислав (Слави) Трифонов, който обичайно се изявява посредством фейсбук постове.

" Ако някой има право да каже по кое време е българският народен празник, това е единствено българският жител, питан на референдум, а не негови представители, които в действителност са измамници " - написа Трифонов на финала на дълги съждения на тематика (не)коалициията от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, освобождението на Плевен по време на Руско-турската война и мн. други

От изказването му не се схваща дали партията ще инициира допитване до народа по въпроса с националния празник.

Шанс за нова акция, която да яхне вълната на недоволството, видя, несъмнено, " Възраждане ". 

"!!Долу ръцете от 3 март, българомразци! " - зове водачът Костадин Костадинов, който от през вчерашния ден до през днешния ден е посветил на тематиката ен на брой фейсбук изявления, в т. ч. 12-минутен обяснителен видео монолог.

Костадинов стремително брандира профилната си фотография със стилизиран облик на Паметника на свободата на Шипка, призовавайки почитателите си да създадат същото.

Най-интересна обаче беше реакцията на лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която през днешния ден от Варна даде брифинг, в т. ч. по тематиката.

" С предлагането да се промени националният празниик от 24 май на 3 март се опорочи цялата концепция за конституционна смяна. Това е безспорен провал на този развой, това е един тип родоотстъпничество през най-висшия закон в държавата - Конституцията. Това е спомагателен мотив за разделяне на българското общество и за насъскване на една група българи против друга. "

" Допускам, че това е следващата дъвка, която се пуска на българското общество, с цел да влезем в безмислени разговорим спсорове, ненавист, експанзия едни против други, а зад това тази коалиция на омертата, на далаверата, на измяната към личните им гласоподаватели, да си довършии преразпределението на властта, паралелната страна да се прегрупира през това време и да се наместят корпоративни ползи ", съобщи Нинова.

И основното:

" Затова желая занапред да им кажа - ние получихме покана от Христо Иванов и от Кирил Петков за конституционни диалози. Както знаете, нужни са им нашите гласове за 180 гласа за бързата процедура за смяна в конституцията. Отговорът ни (на първо четене) е, че в случай че ще се събираме да беседваме за смяна на националния празник от 3 март на 24 май, няма смисъл взаимно да си губим времето. Ние бяхме и сме подготвени да водим смислени диалози. "

Последното е значимо и тъй като до момента от ПП-ДБ са подложени на критика за това, че не се водят диалози за измененията в конституцията отвън ГЕРБ и Движение за права и свободи.


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР