БСП променя водачите на листи в 9 избирателни района за

...
БСП променя водачите на листи в 9 избирателни района за
Коментари Харесай

БСП поразмества водачи на листи и се надява на президентска засилка

БСП трансформира водачите на листи в 9 изборни региона за парламентарния избор на 14 ноември. През уикенда Националният съвет, необятното управление на партията, гласоподава препоръчаните от Изпълнителното бюро (ИБ) водачи на листи. Промените съставляват основно разбъркване по региони на хора, които и на предходните избори са оглавявали листи, без нови лица. Пред " Капитал " член на ИБ изясни, че те са подхванати след съвещания с общинските и регионалните структури на левицата, с цел да се понижи напрежението сред водачи и структури в регионите, където резултатите на предишните избори са били незадоволителни. Само по себе си това обаче не е сериозна причина да се чака Българска социалистическа партия да промени доста представянето си на идните.
Реванш на локалните структури
Трима доближени на Нинова водачи от вота през юли влизат във въртележка. Зам.-председателят на Българска социалистическа партия Ирена Анастасова заменя Атанас Костадинов в Монтана, секретарят на ИБ Вяра Емилова заменя Анастасова в Ловеч, а Костадинов заменя Емилова в Силистра.

Георги Кадиев, водач на съдружния сътрудник на Българска социалистическа партия " Нормална страна ", изпада от листата с водачите - през юли той оглавяваше листата в Стара Загора, което провокира ропота на локалните структури, защото Кадиев като се изключи че не е от партията не е и от града. В понеделник пред БНР той разяснява, че няма проблем с това, само че чака същински партньорски връзки с Българска социалистическа партия. По думите му съглашението с Българска социалистическа партия е било единствено за предходните избори, а за идващите към момента се водят договаряния. Кадиев сподели още, че няма да взе участие в други листи, макар че е получил оферти.

Коалицията на Българска социалистическа партия с АБВ на Румен Петков обаче наподобява сигурна. Зам.-председателят на АБВ Владимир Маринов остава лидер в Хасково и през ноември.

В Добрич, където икономистът от София Димитър Данчев, водеше през юли, първата позиция се дава на водача на локалната конструкция Мая Димитрова. Пред " Капитал " Данчев изясни, че заради персонални задължения на тези избори няма да се кандидатира за народен представител, само че остава ръководител на Съвета по стопанска система към Националния съвет на Българска социалистическа партия.

Велизар Енчев, който през юли оглавяваше листата в Кърджали, също отпада от листата с водачите и е сменен от Милко Багдасаров, който е водил за Българска социалистическа партия в Кърджали в предходни години. Петя Михалевска, която през април водеше в Кърджали, а през юли в Смолян, отпада като лидер в Смолян, макар че левицата взе мандат от там. На нейното място ще е вторият до момента в листата Емил Хумчев, ръководител на Общинския съвет в Златоград.

" По мои наблюдения локалната акция и лидерът въздействат 3% над или 3% под междинния резултат за страната, само че не повече. Националната наклонност не можеш да я обърнеш единствено с лидера. Ние разчитаме по-скоро в акцията да задържим наклонността от плюс няколко % поддръжка, която получихме в последното Народно събрание ", разяснява за " Капитал " лидер на листа от левицата.
Има ли терзания в Българска социалистическа партия
Засега не наподобява Българска социалистическа партия да има съществени проекти за смяна в придстоящата акция, макар изказванията на социолози, че тя ще е измежду най-засегнатите от новата групировка " Продължаваме промяната " на някогашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, която наблюдаващите нареждат в център-лявото пространство.

" Ние си продължаваме по същия метод акцията - среща с хората, доколкото е допустимо, евентуално повече участия в интернет, фейсбук и малките екрани, и оттук насетне диалогичност, диалози с всички политически субекти, естествено без ГЕРБ, за реализиране точно на тези неща, които ги приказваме към този момент 4 месеца ", изясни лидерът на 24 МИР в София Георги Свиленски. Според него Българска социалистическа партия по-скоро не е застрашена от " Продължаваме промяната ", тъй като по думите му новата групировка е " с десни политики и с изразен десен профил ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Политика 3 Политика 1 Свят 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Свят 3 Свят
Според Първан Симеонов, изпълнителен шеф на " Галъп интернешънъл ", Българска социалистическа партия в действителност не е изключително застрашена от плана на Петков и Василев, само че по друга причина. " При Българска социалистическа партия каквото към този момент се е отронило, се е отронило. " Продължаваме промяната " така или другояче нападат по-слабите звена, перифериите на партиите. А при Българска социалистическа партия такава външна страна като цяло няма. Всичко е твърдо вещество ", счита политологът.
Очаквания от президента
Пред " Капитал " представители на Българска социалистическа партия разясняват, че листите нямат никакво значение, тъй като от една страна на хората към този момент им е писнало от парламентарни избори, а от друга - тъй като изненадващо интригата се оказа в президентските избори, което ще повлияе и на парламентарните. " Реално видяно, Българска социалистическа партия се оказва не главната партия към президента, ами част от една мрежа. Тук може да има политическа ревнивост. Те желаят да употребяват президентската засилка ", споделя Симеонов.

В неделя изявление по БНР на лидера на листата в Пазарджик Драгомир Стойнев прозвуча като постанвяне на някакво не доста ясно условияе на президента. По мотив предстоящата действителна борба за " Дондуков " 2 след включването конкуренцията на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков (подкрепен от ГЕРБ) и ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов (подкрепен от " Демократична България " ), Стойнев съобщи: " Хубаво е президентската институция да има по-голямо очакване от нас, а не толкоз от другите политически сили като " Продължаваме промяната " и ИБГНИ, тъй като социалистите чакат да получат и в подмяна на това, което дават ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР