БСП призовахме президента да освободи служебния премиер Димитър Главчев, там

...
БСП призовахме президента да освободи служебния премиер Димитър Главчев, там
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: Има известно основание да се случи вот на недоверие

„ Българска социалистическа партия призовахме президента да освободи служебния министър председател Димитър Главчев, там няма подозрения в процедурата – съгласно измененията в Конституцията, по този начин както президентът, въпреки и по лист, избира министър-председател и го назначава, по същия метод може и да го освободи. “ Това съобщи заместник-председателят на Народното събрание и на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин в предаването „ Лице в лице “ на bTV.
„ А и при този метод на деяние на самия Главчев, може би това е най-хубавото решение. Ние още от първия ден декларирахме, че това е партийна кандидатура, макар приказките от 1001 нощ на Борисов, че не се бил виждал с него, не поддържал контакт. Буквално в първите дни получихме удостоверение - още до момента в който си отвори устата Бойко Борисов и към този момент поръката е изпълнена и Главчев предлага различен външен министър “, добави той.
Относно вота на съмнение, Вигенин разяснява, че има неизясненост в правната уредба: „ Това е резултат от нескопосаните промени в Конституцията – проблемите един след различен пораждат. Ако не друго – това е явен политически сигнал. Според нас има известно съображение да може да се случи. “
По думите му Българска социалистическа партия през цялото време е възразявала против това Калин Стоянов да бъде вътрешен министър заради подозрения, че може да обезпечи честността на изборите.
„ Сега се оказва, че този, който ще готви изборите в чужбина, е блестящо политическо лице на ГЕРБ. Това за нас е доста сериозен въпрос. Може ли заместник-председател и настоящ депутат от ГЕРБ да провежда почтени и транспарантни избори “, разяснява Кристиан Вигенин кандидатурата на Валери Митов за министър на външните работи.
„ И доколкото пък самият министър председател явно няма проблем с това – ние имаме огромни подозрения, че в действителност задачата на Главчев и на този кабинет е да няма честните избори, а среда, в която ГЕРБ до получи един неправдив бонус. Толкова години след измененията, се връщаме на изходната точка, че една партия желае да управлява изборния развой “, добави заместник-председателят на Българска социалистическа партия.
Кристиан Вигенин разгласи, че социалистите ще се извърнат към интернационалните институции и посланиците по този въпрос.
 „ Само ГЕРБ и Движение за права и свободи са удовлетворени – това несъмнено би трябвало да ни приказва нещо ” – по този начин той отговори на имитация на водещата, че за първи път съвсем всички политически сили показват съмнение във връзка с изборния развой.  
„ Стъпка по стъпка преодоляването на страната и завръщането на Борисов, ГЕРБ и приятелите му във властта се случват, това е част от един явен проект “, сподели още Вигенин.
„ Нямам подозрение, че оповестението на някакъв конфиденциален документ и следващият метод да се забави този отчета на комисията. Има едни навързани неща, които се преплитат – и на служебния кабинет на Радев, и на ГЕРБ. В този отчет се установяват тежки нарушавания на българския интерес за десетки милиони “, разяснява той по отношение на обстановката с „ Боташ “.
Вигенин уточни: „ Всичко, което се случва, води до безусловно отвращение на жителите от политиката, и от политиците, и от институциите. И тази тотална липса на доверие, това чувство, че там има едни хора, които мислят единствено за себе си, ще има тежки последствия. ”
Той обаче приключи с добра вест – признатия на първо четене по предложение на Българска социалистическа партия и с поддръжката на съвсем целия парламент дълго чакан Закон за поощряване на доброволчеството.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР