БСП призоваха президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър

...
БСП призоваха президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър
Коментари Харесай

БСП, Възраждане“ и ИТН събраха подписи за вот на недоверие за нарушаване на Конституцията

БСП приканиха президента Румен Радев да смени служебния министър председател Димитър Главчев. Ако не се случи, с " Възраждане " ще внесат избор на недоверие срещу служебния кабинет, това съобщи пред публицисти водачът на БСП Корнелия Нинова. 

По-късно към тях се причислиха и от парламентарната група на Има Такъв Народ.

“Вотът на съмнение ще бъде на основание нарушаване на Конституцията, на правилото на неутралитет на служебния кабинет, осъществяване на политическа воля и подозрения за злоупотреби и операции на изборите ”, добави Нинова.

По думите й служебният кабинет би трябвало да бъде равно далечен от партиите, да е безпристрастен и да организира почтени избори. " В тази обстановка ние подлагаме на подозрение честността на изборите. Това, което направи Борисов, а след това чинно извърши Главчев, е сериозен удар по принципите на правова страна, парламентарен ред, на закони... Оттук нататък не може да имаме сигурност по какъв начин ще работи служебният кабинет, явно е на каишка и ще извършва това, което каже Борисов ", съобщи тя. 

В декларация от партията тя уточни, че в последните 48 часа в страната се случват неща, които съставляват разгром върху държавността и принципите на правовата страна. 

" Ще напомня събитията с дословни цитати: 2 април, Бойко Борисов: „ Не се месим за служебното държавно управление “. 9 април – Бойко Борисов: „ Категорично заявих пред посланиците на страните от Европейски Съюз, че ГЕРБ няма връзка със служебното държавно управление “. Категорично сте ги излъгал, господин Борисов – посланиците на Европейски Съюз. 15 април, Бойко Борисов: „ Главчев да смени външния министър. Ако служебният министър председател Главчев не се съобрази с тази рекомендация, ще направя да се съобрази след това “. Няколко часа по-късно външният министър е заменен. 5 април, Димитър Главчев: „ Не виждам кой би ме убедил да направя промени в кабинета “. Е, в този момент, господин Главчев, видяхте ли кой би могъл да ви убеди да извършите промени в кабинета? Не да ви убеди – да ви принуди, да ви заплашва, че в случай че не го извършите, ще има тежки последствия за вас. Ако не сте го видял кой е – целият български народ го видя, а и европейските ни сътрудници, които Борисов персонално е излъгал - също го видяха ", уточни в декларацията Нинова.

По думите й това е пуделщината в политиката.  " Утре Борисов може да подреди на Главчев какви да са резултатите от изборите? И тях ли ще извърши ", добави тя. 

" Ето това е смяната в Конституцията и правосъдната промяна – легализиране на беззаконието, погром над държавността и главните правила на правовата и демократична страна за бистрота, разделяне на управляващите и почтени избори. Паралелната страна стана публична, ръководена персонално от Бойко Борисов – преди време по телефона на шефа на митниците, на Висшия правосъден съвет, в този момент към този момент непосредствено на служебния министър председател. Мафията е не просто слепване на престъпността с властта – мафията е властта през днешния ден в България. Кукловодите си назначават пионки - пионките обслужват кукловодите ", съобщи Нинова. 

Тя дефинира всичко протичащо се последните дни като  " моделът Борисов ". Според нея от това състояние има излаз и не трябва да се губят нито вярата, нито желанието за смяна. Тя се обърна с призив към президента Румен Радев:  " Г-н президент, не преговаряйте, не се пазарете за министрите със задкулисието. Със задкулисие и мафия не се договаря. Просто сменете Главчев. Това е ваше пълномощие по новата Конституция – освободете този министър председател и изберете различен. Този е потвърдено партиен претендент на ГЕРБ. Но, също така, 48 часа към този момент е потвърден послушко и реализатор на волята на ГЕРБ и персонално на Бойко Борисов. Какво ни подсигурява, че оттук насетне това няма да се случва всеки ден? Нищо не може да ни го подсигурява. "

Обърна се с послание и към европейските посланици да реагират: " Борисов е седял на вашата маса, гледал ви е в очите и ви е излъгал, че ГЕРБ няма нищо общо със служебния кабинет. Този кабинет, който би трябвало да бъде равно далечен партийно и да подсигурява честността на изборите. Уважаеми европейски посланици, дано дружно да застанем зад правилата на Европейския съюз – за бистрота, за почтеност на изборите, за разделяне на управляващите, за правова страна и за битка със задкулисието и мафията във всички държави-членки на Европейски Съюз ".

" Скъпи български хора, жители, преди малко Борисов е споделил: Пълна случайност е, че Главчев е сменил външния министър след моето изявление. Докога? Докога ще поносим тази подигравка – с българския народ, с правилата на битие на страната, с устоите на държавността? Докога един човек ще се подиграва със всичко, което България е била и може да бъде и в бъдеще? Всичко е във вашите ръце. Зависи от вас напълно скоро ", приключи декларацията си Нинова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР