БСП пристигнаха при Румен Радев с леко закъснение, но пък

...
БСП пристигнаха при Румен Радев с леко закъснение, но пък
Коментари Харесай

Нинова каза на Радев нещо, което никой не смее: Беше грешка, че миналата година не внесохте бюджет

БСП дойдоха при Румен Радев с леко забавяне, само че пък той от своя страна ги поздрави, че са съумели да запазят наличието си в Народното събрание. Президентът съобщи, че неотложните задания пред Народното събрание са доста, само че най- огромната е приемането на бюджета.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова открои четири целта - битка с инфлацията и увеличение на приходите, законите по Плана за възобновяване и резистентност, правосъдна промяна и влизането на България в Шенген.

„ Позволете ми да Ви кажа нещо, което множеството партии мислят, само че не смеят да Ви кажат: Беше неточност, че предходната година не внесохте бюджет и не го приехме. Сега щяхме да имаме успокоение. Има две решения на казуса с бюджета - едното е да се образува постоянно държавно управление, което да си направи бюджет и да си дефинира политиките в него. Това би бил по-лесният и верен път. Ако това не се случи, чакаме служебният кабинет да внесе бюджет. Няма да подкрепим обаче предложение за нарастване на налози, заледяване на налози, лишаване на обществени придобивки и липса на подкрепяне на дребния и междинния бизнес. Не е допустим незабавен 3% недостиг за влизане в Еврозоната “, акцентира тя като даде образец с други страни от Европейския съюз с по-високи дефицити като Белгия, Франция, Испания и Гърция. Относно законите по проекта за възобновяване и резистентност тя даде обещание Българска социалистическа партия да поддържа част от тях, само че не всички.

Корнелия Нинова съобщи, че част от законите по проекта, включени в законодателната рамка на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ били единствено заглавия. Българска социалистическа партия изрично няма да поддържа закона за отбрана от домашното принуждение, защото в него виждали джендър идеология. 

Тя добави, че в случай че някой от мандатоносителите предложения Българска социалистическа партия на диалози за държавно управление, социалистите ще провеждат бързо вътрешнопартийно допитване и ще се съобразят с резултатите от него. 

Румен Радев от своя страна се отбрани като разясни, че в случай че служебните му министри бяха решили да внесат бюджет, в този момент дефицитът у нас е щял да бъде доста повече от 7, 5%.

„ Проблемът с бюджета е комплициран, би трябвало да се мисли за инфлацията, само че би трябвало да се мисли и дъгосрочна вероятност. При откриването на Народно събрание споделих, че най-добре е бюджет да се внесе от постоянен кабинет, само че в случай че това не стане, служебния кабинет е задължен. Крайното решение за бюджета ще бъде на партиите и най-голямото тестване ще бъде дефицитът. Най-лесно е да се товарят разноските, само че е мъчно да се посочат приходите “, съобщи президентът.

Нинова акцентира, че до юни би трябвало да има бюджет, тъй като удължителния период на остарелия изтича тогава и от там нататък няма никакъв.

„ Успешният мандат е на първата и втората мощ. Не бихме подкрепили кабинет на ГЕРБ, само че в случай че е с ПП-ДБ ще създадем допитване в партията “, добави тя на излизането от срещата.

Според нея сега би трябвало да има твърдо болшинство в Народното събрание, а е рисково държавно управление на плаващите болшинства. 

„ Ако някой изиска поддръжка от Българска социалистическа партия, ще изчака да си създадем допитване в партията “. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР