БСП прекратяват разговорите за кабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС.

...
БСП прекратяват разговорите за кабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
Коментари Харесай

Ще стигнат ли партиите до пресечна точка или кабинет с първия мандат вече е мираж?

БСП приключват диалозите за кабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС. Корнелия Нинова упрекна партията победител на изборите в безпорядък и двуличие. Часове преди да получи мандата за сформиране на държавно управление номинираната за министър председател Мария Габриел беседва с три от парламентарно показаните обединения, измежду които и Българска социалистическа партия, а също Движение за права и свободи и " ИТН ".

Мария Габриел още веднъж повтори, че предлага експертно държавно управление с съответен небосвод на деяние като обединенията, които биха го подкрепили, ще запазят своята еднаквост.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова се обърна към Бойко Борисов като му сподели, че е позволил неточност, предлагайки политическа фигура за претендент за министър-председател и изреди всички цели за левицата като сложи и необикновен акцент върху това, че от Българска социалистическа партия са изрично срещу даването на оръжия за Украйна.

Движение за права и свободи са на мнение, че целите, които са показали от ГЕРБ-СДС, се припокриват с техните, що се отнася до експертното държавно управление.

От Има Такъв Народ са на мнение, че сега страната ни има потребност от кабинет, който да получи оптимално необятна поддръжка.

Само Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " ИТН " получиха покана за втория кръг диалози за държавно управление.



Мария Габриел - номинирана за министър председател от ГЕРБ-СДС: " Моето предложение към вас е експертно държавно управление с ясно обрисувани цели, ограничения, периоди. С явен период на мандат, който да покаже и на българите, че това работещо държавно управление пази техните ползи. Форматът, който се предлага, не е коалиция. Аз имам вяра, че всяка партия може да резервира идентичността си без това да попречва съставянето на държавно управление.

На срещата с кандидат-премиера на ГЕРБ от ляво препотвърдиха позицията си: не на оръжията за Украйна. Поставиха акцент и върху бюджета. Часове по-късно регистрираха:

Корнелия Нинова - ръководител на Българска социалистическа партия: " Борисов работи на правилото: " кой каквото желае му го дава. " Българска социалистическа партия желаят 4,5, с цел да има пари за хората - добре. Има Такъв Народ желаят под 3, тъй като не би трябвало да се харчат пари - " добре, на вас пък под 3. " Демократична България и Политическа партия желаят оставката на Гешев, " ето ви оставката на Гешев ". Това е извънредно несериозно. Ние аварийна гума и авариен пръст на Парламента на бутоните няма да бъдем. Прекратяваме диалозите с ГЕРБ за първи мандат - нито за присъединяване, нито за поддръжка. Направихме задоволително, хаоса и лицемерието, което показват не може да не престават. Имат своята стъпка към Политическа партия и Демократична България, с които нямат никакви разлики ".



Лидерът на Движение за права и свободи счита, че целите, които от ГЕРБ са показали, се припокриват с техните и подчертава върху ефикасното потребление на ресурсите от Европа и правосъдна промяна през промени в Конституцията.



Мустафа Карадайъ - ръководител на Движение за права и свободи: " Ясен мандат за нас значи: ясно поети задължения, които да се следват във времето. Малко нескромно може да звучи, само че ние от Движение за права и свободи имаме самочувствието, че имаме специалисти в съвсем всички сфери на обществено-политическия живот. Според нас профилът на кабинета би трябвало да наподобява по този начин - европейски, Брюкселски ".

" ИТН " са на мнение, че в изпълнителната власт би трябвало да има специалисти, а не политически водачи, които доста постоянно мечтаят да бъдат министри или министър-председатели.



Фотограф: Десислава Кулелиева

Тошко Йорданов - ръководител на ПГ на Има Такъв Народ: " Би било по-правилно в тази конюнктура страната да има постоянно определено държавно управление с по-широка поддръжка от повече партии. Тъй като ние поддръжка бихме дали за съответни неща и за съответна посока на развиване на страната - най-тежкото нещо е бюджета. Нов бюджет с недомислени разходи, задължаващи българите, ние няма да подкрепим, надлежно няма да подкрепим и подобен вид държавно управление.

Ще стигнат ли партиите до пресечна точка или кабинет с първия мандат към този момент е мираж - следва да разберем.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР