БСП прекратява разговорите с “Продължаваме промяната” за съставяне на правителство.

...
БСП прекратява разговорите с “Продължаваме промяната” за съставяне на правителство.
Коментари Харесай

БСП прекратява преговорите с ПП за съставяне на правителство заради изгонените руски дипломати

БСП приключва диалозите с “Продължаваме промяната” за сформиране на държавно управление. Причината е решението на страната да бъдат изгонени 70 съветски дипломатически представители. Лидерът на левицата Корнелия Нинова разгласи, че министър председателят Петков е взел решението еднолично, без да го разяснява във формат Министерски съвет.

“Това решение е на прага на разкъсване на дипломатически връзки. За нас то е недопустимо по метода, по който е взето и по неговото наличие. Всеки, който твърди, че решението е на Министерски съвет да излезе и да го потвърди. Категорично заявяваме, че такова нещо не е обсъждано с нас” уточни Нинова.

Вицепремиерът и водач на социалистите добави, че групировката упорства за чуване на шефа на ДАНС на закрито съвещание в Народното събрание. По този метод съгласно Българска социалистическа партия ще стане ясно наличието на отчетите за нерегламентирана активност на съветски дипломати, които са стимулирали това решение.

“Най-вероятно този отчет е направен и възложен само на Петков”, съобщи Нинова.

От Българска социалистическа партия упорстват президентът Румен Радев да свика КСНС.

“Ако президентът не знае, че има отчет на ДАНС, значи нещо не е наред в страната. Агенцията би трябвало да ги изпрати тези отчети на президента, на премиера и на ръководителя на Народното събрание. Не може президентът да не знае, в случай че има такава информация. Публичната информация приказва за шпионаж, който касае националната сигурност. Най-уместно е президентът да свика КСНС”, стимулира се Нинова.

Левицата е безапелационна, че това е следващ път, в който българският министър председател в оставка работи еднолично, а причина за търпимостта е била стремежът за смяна на модела на ръководство в страната.

“Това е следващото такова негово решение. Ще се върнем на масата за договаряния за сформиране на държавно управление, в случай че “Продължаваме промяната” предложат различен претендент за министър председател и Петков поеме отговорността за това си поведение”, приключи тя без да отговори на журналистическите въпроси, дали финансовият министър Асен Василев ще бъде подходящ негов заместител в очите на столетницата.

Припомняме, че решението на България да изгони 70 съветски дипломати през вчерашния ден беше стимулирано от премиера в оставка Петков като резултат от “несвойствена дейност”, която представителите на федерацията са правили на територията на България. София има намерение да вкара равнопоставеност на броя дипломати, тъй че тези на Москва да не надвишават българските, които работят на територията на федерацията.

През целия ден съветските реакции обвързват дейностите на България като резултат от мощно западно въздействие, което е продиктувало категоричността на взветото решение.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР