БСП предвижда създаване на Национален електронен поземлен регистър, който да

...
БСП предвижда създаване на Национален електронен поземлен регистър, който да
Коментари Харесай

Нинова за проблемите в земеделието: Подкрепа от държавата за родното производство на храни

БСП планува основаване на Национален електронен аграрен указател, който да реши казуса с така наречен „ бели ” и „ червени ” петна в земеделието.
Земеделските дотации би трябвало да бъдат преразпределени по този начин, че по-голямата част от тях да се насочат към производителите на плодове, зеленчуци, месо и мляко. Тази позиция на Българска социалистическа партия остава непроменена през последните години и е залегнала в управническата стратегия на левицата.

На срещи със селскостопански производители нееднократно водачът на социалистите Корнелия Нинова е казвала, че в световния свят стопанските системи са свързани, само че рационалната политика е да бъдат избрани браншове, където България има капацитет да развива национално, българско родно произвеждане. Според нея земеделските стопани се нуждаят от помощ от страна на страната, с цел да могат да обезпечат по-голяма част от храната за българските жители. Българското произвеждане е чисто и качествено, само че е неконкурентоспособно по отношение на вносните артикули поради по-голямата дотация на другите европейски страни.

Стъпките в поддръжка на българското произвеждане включват и възобновяване на напоителните системи. Именно напояването е една от болните тематики за родното поливно земеделие и по думите на доста стопани ни спъва да бъдем конкурентни на европейските производители.

По отношение на реализацията на земеделската продукция Българска социалистическа партия се ангажира с изгрaждaнeто нa мрeжa oт фeрмeрcки пaзaри c директен дocтъп нa прoизвoдитeлитe. Целта е да бъде скъсена веригата от прекупвачи и по този начин да се понижи ocкъпявaнeтo нa cтoкитe. Предвижда се и cъздaвaнe нa eлeктрoннa бoрca зa oнлaйн търгoвия нa зeмeдeлcки прoдукти. Така ще бъде построена единна осведомителна система, сплотяваща пазарите за селскостопанска продукция с платформа за електронна търговия. Чрез нея ще се даде достъп на фермерите до пазарите и огромните търговски вериги.

Пчеларството също е изведено като приоритет в управническата стратегия на Българска социалистическа партия, която поддържа политиките за биологично произвеждане и екологичното земеделие в бранша. На среща с представители на сектора в Деня на пчеларя Корнелия Нинова ги увери, че левицата ще поддържа родното произвеждане на мед и пчелни артикули, с цел да бъде конкурентно на европейския и международен пазар.

Като част от визията за съвременно държавно ръководство и действително настоящо Електронно държавно управление Българска социалистическа партия планува основаване на Национален електронен аграрен указател. Той би трябвало да реши казуса с така наречен „ бели” и „ червени” петна в земеделието. Регистърът ще дава информация в действително време за структурата на земеделието: какво може да се чака като продукция във всеки един миг, по какъв начин тази продукция стига до пазара, кой я създава, кой и защо взема дотации и по какъв начин те се отразяват върху приходите на заетите в земеделието.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР