БСП представи предложенията си за промени по финансовата рамка за

...
БСП представи предложенията си за промени по финансовата рамка за
Коментари Харесай

Предложенията на БСП за бюджета: Повече за младите семейства, децата и пенсионерите

БСП показа предложенията си за промени по финансовата рамка за 2021 година По думите на водача на левицата Корнелия Нинова те са свързани с нуждата да се помогне на най-уязвимите групи хора.

Тя добави, че предложенията им са разисквани с представители на браншовите организации, синдикатите и служебните министри. Нинова напомни, че „ ИТН “, „ Демократична България “ и „ Изправи се БГ! Ние идваме “ са отказали да обсъдят общи оферти за промени сред първо и второ четене по актуализацията на бюджета.



„ Сега сред първо и второ четене ще имаме стотици оферти, които не са обезпечени с гласове. Може нито едно да не мине, може служебната актуализация да не мине. До това се стига, когато си безконтролен към обстановката “, съобщи водачът на Българска социалистическа партия.

Лидерът на Българска социалистическа партия разясни, че са разграничили 9 групи хора, на които би трябвало да се помогне: млади фамилии, деца, пенсионери, самоосигуряващи се лица, дейци и институции на културата, здравна система, бизнеса, Министерство на вътрешните работи, защитата, общините.

Предложения
Изплащане на еднократна помощ от 6500 лева за раждане на второ и трето дете на родители, осигурявали се през последните 24 месеца;Еднократна помощ от 250 лева за началото на образователната година за деца от 2. до 4. Клас;Еднократна помощ от една минимална работна заплата (650 лева.) за независимо заетите лица;Увеличение на компенсацията за развъждане на дете сред първа и втора година – в размер на една МРЗ (от 380 на 650 лева.);120 млн. лева за Коронавирус рецесията – (разходи за материали за стерилизация в учебните заведения, профилиран медицински превоз на позитивни или симптоматични на COVID-19 пациенти);Средства за заплати за ноември и декември на заетите в защитата на границите, средства за противопоставяне на миграционния напън и актуализиране на лимитите за защитно облекло на полицаите;Увеличение на средствата за институтите за театрални изкуства;Компенсации за разноските за електрическа енергия на държавни, общински и районни институти;Преизчисляване на пенсиите;Мярката „ 60/40 “ да се преформатира в „ 80/20 “;Подпомагане на общините – 54 млн. лева увеличение на прехвърлянето на средства към общините;
Тя изясни, че оферират да отпаднат 13 млн. лева разноски за КЕВР, планувани за покриване техни отговорности по правосъдни каузи и бонуси. Българска социалистическа партия предлага още 16-те млн. за спомагателни ваксини също да отпаднат от актуализацията на бюджета.

„ С тези оферти няма изменение на салдото по централния бюджет. Предлагаме да отпаднат ненужни разноски и нарастване на приходната част – Данък добавена стойност и акцизи. Предложенията ни са нужни, даже наложителни, в помощ на народа, в отговор на трите рецесии, които се задават “, разяснява Нинова.

Предстои през днешния ден Българска социалистическа партия да вземе решение по кое време да върне третия изследователски мандат, а от това зависи и докога ще продължи работата на Народното събрание и дали ще стигне времето за актуализацията на Бюджет 2021.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР