БСП предлагаме либерализацията на цените на ел. енергия да се

...
БСП предлагаме либерализацията на цените на ел. енергия да се
Коментари Харесай

Свиленски: Борисов „изгори” много партии, но БСП не влезе в договорки и остана единствената алтернатива

„ Българска социалистическа партия предлагаме либерализацията на цените на ел. сила да се отсрочи с една година. От 1 юли 2024 година битовите консуматори трябваше да излязат на свободния пазар, което неизбежно ще докара до нарастване цените на електрическата енергия. Хората нямат опция сега да понесат и този удар върху фамилните си бюджети. Това нарастване ръководещите го изясняват с Плана за възобновяване и устойчивост  - трябвало. Но там няма периоди по кое време би трябвало да бъде въведена либерализацията – т.е. нямаме възбрана от Европейски Съюз. Затова на следващия ден внасяме проектозакона в деловодството на Народното събрание ”.
Това съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” Георги Свиленски в предаването на Нова „ Пресечна точка ”.
Той оспори изказванията на ръководещите, че сме щели да загубим пари от ПВУ: „ Нищо няма да загубим от ПВУ, тъй като още веднъж ще повторя – няма указан период и дата. Българските фамилии не би трябвало да са тези, които би трябвало да платят цената на това нарастване. ”
И добави: „ Затова ние предлагаме – да се приготви стопанската система, да се приготвят българските жители, да се създадат нужните промени, този Фонд за енергийна сигурност да бъде възобновен, защото разбираме, че и там средствата ги няма ”.
На имитация на водещата за изчезналия 1 милиард от Фонда и обяснението на „ Промяната ”, социалистът отговори: „ Политическа партия да не се чудят по какъв начин да се откачат от този проблем – те бяха в ръководство и в коалиция  и с ГЕРБ, и с Движение за права и свободи. Така че дружно са довели страната до това състояние – през днешния ден един от съдружните им сътрудници да изиска от финансовия министър да върне тези пари ”.
Зам.-председателят на парламентарната група на социалистите бе безапелационен, че виновни за това, до което е доведена страната са ГЕРБ и ПП-ДБ.
„ Аз чух доста рецензии от ГЕРБ към Асен Василев и през днешния ден им споделих, че в последна сметка, той е бил министър с техните гласове, техните 69 гласа го спасяваха 2 пъти при двата вота на съмнение, които внесохме от Българска социалистическа партия ”, разяснява Свиленски.
По думите му на ход са българските жители – да се покаже на тези хора, че повече не би трябвало да се допират до ръководство на страната на идните избори. „ Защото не от през вчерашния ден, не от през днешния ден, не от 2-3 дни, още от 6 март, когато беше подадена оставката, беше ясно, че разговорите  в тази коалиция не вървят. Когато Политическа партия внесоха оставката без да питат съдружния си сътрудник, те пък им го върнаха, когато внесоха проектокабинет при президента без да ги питат кой желае да бъде министър ”, уточни Георги Свиленски.
„ В последна сметка разбрахме,че е имало чупене на бутилки, чупене на чаши на тези договаряния. Стана ясно – от единия сътрудник, че претендентът за министър-председател е „ красивото лице на мафията “. Другият също сподели, че Мария Габриел няма качествата да бъде министър-председател. В същото време пък Борисов сподели, че Асен Василев не заслужава да бъде финансов министър. Е, по какъв начин едно такова държавно управление ще ръководи ”, заключи Свиленски.
„ Борисов, с който се е хванал - го е унищожил: „ Патриотичен фронт “, „ Реформаторски блок “, „ Воля ”, „ Атака ”, АБВ - всички партии, с които е бил в ръководство, през днешния ден ги няма на политическата сцена. Каквото ще се случи евентуално и с Политическа партия. И тъй като тези партии свършиха, Борисов се обръща към този момент към Българска социалистическа партия, в случай че може и нас по някакъв метод да ни ерозира, с цел да може да остане единствен на политическата сцена и да няма опция. Да, де, единствено че Българска социалистическа партия остана единствената опция - поредна през годините, която не поддаде и не се съобщи ”, съобщи зам.-председателят на парламентарната група на социалистите.
В отговор на въпрос за излязлото в медиите писмо на членове на Националния съвет на Българска социалистическа партия, Свиленски показа: „ Народно събрание се състои от над 180 индивида. 50 от тях пускат подписка и настояват, че имало тирания. Сред тях има такива, които за 4 години нямат нито едно изявление на Национален съвет – видях имената на Иван Таков, на Евгений Белий, шефът на Антифашисткия съюз. Не са сложили проблем, не са го декларирали документално. И в този момент внезапно, преди избори. някакви наши „ приятели “ вършат подписки и ги пускат в медиите с една единствена цел – да ерозират поддръжката за Българска социалистическа партия. Има нещо, което ги сплотява, аз тези хора ги назовавам „ бизнес крилото ” в Националния съвет на Българска социалистическа партия. “
Той разяснява настояването на подписката – да не се допусне още един мандат на Корнелия Нинова: „ Това зависи от членовете, които би трябвало да я предлагат и по-късно да я изберат. Затова ще прикани тези 50 души: в случай че някой от тях има претенциите, че може да бъде ръководител на Българска социалистическа партия, дано да повдигнат претендент,  той да се яви на директен вътрешен избор и  социалистите да гласоподават за него. И да опитат да се преборят – с избор, а не по потаен метод, с подписки и дописки. “
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР