БСП предлага обвързване на размера на обезщетението за отглеждане на

...
БСП предлага обвързване на размера на обезщетението за отглеждане на
Коментари Харесай

Георги Гьоков: Без аргументи отхвърлиха предложението на БСП за увеличение на майчинството

БСП предлага обвързване на размера на компенсацията за развъждане на дете от 1 до 2-годишна възраст с размера на минималната работна заплата.

Народният представител Георги Гьоков показа от парламентарната естрада предлагането на социалистите за промени в Кодекса в обществено обезпечаване, като посочи, че когато Българска социалистическа партия е била в ръководството на страната, постоянно това обезщетение е било най-малко равно на размера на минималната работна заплата, до момента в който ръководството на ГЕРБ поредно е замразявало обществените заплащания, в това число майчинството.

„ Дали в този момент ръководещото болшинство, в което най–голям дял има ГЕРБ, ще продължи политиката на замразяването на обществените заплащания? Ще следим деликатно гласуването на съдружните им сътрудници ПП-ДБ, които по време на изборите насочиха съществени обществени послания, в това число и такива, че по време на постоянното държавно управление на Кирил Петков, всичко реализирано в обществената сфера се дължи на тях “, уточни Гьоков.

Социалистът акцентира, че със законопроектът се цели трайно споразумяване в законодателството на размера на компенсацията, с цел да не зависи от политическата воля на ръководещите, а да е съобразено с икономическата динамичност в страната.

„ България е в тежка демографска рецесия и сме една от страните с най-ниска раждаемост измежду всички държави-членки на Европейски Съюз, а и в света. За последните 10 години българите се намалели с над 800 000 души, което е с 11,5% от популацията. Само за 12-13 години българските деца понижават с над 24 000 души. Тенденцията към този момент е трайна и необратима. Продължава наклонността на увеличение на относителния дял на семействата без деца под 17-годишна възраст “, цитира притеснителните данни националният представител.

„ Никой не може да отхвърли, че пагубно намаляващата раждаемост се дължи на възходящата неустойчивост и неустановеност на младежите за тяхното бъдеще и неналичието на вероятност в личната им страна. Затова ние, от „ Българска социалистическа партия за България “, отстояваме поредна политика за дейни дейности и ограничения на страната за поддръжка на раждаемостта и развъждането на децата. Това наше предложение е точно такова. Нека дадем глътка въздух на хората, които в тези сложни времена са решили да раждат и отглеждат деца и подпомогнем младите фамилии “, прикани Гьоков.

„ Всички в предизборните си поръчки обещавате поддръжка за младите фамилии и стимулиране на раждаемостта. Ако не подкрепите това предложение, за мен това е равностойно на геноцид. В доста от страните членки на Европейски Съюз, които постоянно давате за образци, има въведени сходни ограничения от доста години. Всички приказват за тактики за младежите и демографската рецесия, само че постоянно се намира мотив ограниченията в тази тенденция да се отсрочват. Не – в този момент е моментът. Има неща, които би трябвало да са надпартийни, дано се обединим по този извънредно значим проблем за младите фамилии “, обърна се към националните представител заместник-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Иван Ченчев.

„ Ние за следващ път потвърждаваме, че сме обществената партия на България – тези, които мислим за хората. Човешкият фактор е основополагащ за развиването българската страна. За да ограничим демографския срив, би трябвало да подпомогнем раждаемостта. Всички сме наясно колкото е мъчно развъждането на дете в България. Моля, подкрепете тази мярка “, прикани националният представител Валентина Димова.

„ Приемам неналичието на изявления като единодушие със законопроекта и приканвам за поддръжка, защото не слушам тези, които оборват нашето предложение. Няма да има логичност да не го подкрепите, тъй като става дума за 50 млн. лева на година. Само след няколко часа ще гласувате към 3 милиарда лева за пазаруването на бойни машини – за 60 години напред парите за майчинство ще бъдат изхарчени за военна техника, която няма да има кой да я ръководи. Наясно сме, че единствено тази мярка няма да увеличи внезапно раждаемостта, само че ще е един добър знак към младите фамилии, които желаят да раждат и отглеждат децата си в България, а не в чужбина “, съобщи зам.-председателят на парламентарната група на социалистите Георги Свиленски.

Законопроектът, който щеше да усили размера на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата, бе отритнат, откакто ръководещите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи гласоподаваха с „ въздържал се “.

фотография: БСП
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР