БСП предлага четири стъпки за излизане от коронакризата, написа във

...
БСП предлага четири стъпки за излизане от коронакризата, написа във
Коментари Харесай

БСП с план в 4 стъпки за излизане от коронакризата

БСП предлага четири стъпки за излизане от коронакризата, написа във Facebook водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, представена от пресцентъра на партията.

" Коронавирус рецесията потвърди минусите на цели системи, преди всичко здравната. Предупреждаваме за това от години. Сега е времето за смели, държавнически, визионерски и даже непопулярни решения, а не за мандатно мислене и палиативни дейности. Животът и здравето на хората са на първо място. Очевидно е, че здравната система не може да продължи да действа както до момента ", показва Нинова.

" Създаде се циничен модел, който ръководещите построиха през годините, който е централен обществен проблем през днешния ден. Особено значимо е мнението на лекарите и експертите за справяне с коронакризата. Те дават всичко от себе си и заслужават цялостна поддръжка. Но не тяхна е отговорността за действието на здравната система като правила и рамка. Тя е на политиците. Мнозина от тях единствено подлагат на критика и имат съображение за това. Но коя е алтернативата? Не слушам някой да дава съответни решения. А такива има и те могат да се осъществят с четири ясни стъпки ", разяснява водачът на Българска социалистическа партия.

" Трябва да премахнем пазарно-търговския принцип и да върнем страната в ръководството, регулацията и контрола на опазването на здравето. Как да стане това? Нека разделим нещата на четири групи ограничения: 1. За хората като пациенти; 2. За лекарите и медицинските сестри; 3. За болниците; 4. За Данък добавена стойност на медикаментите ", отбелязва тя.

Според Нинова за здравноосигурените лица би трябвало да има обезпечен достъп до гратис и навременно здравно обслужване, а за здравнонеосигурените - държавногарантиран базов пакет от медицински услуги. Въвеждане на персонално здравно досие, сплотяващо цялата информация (клинична, здравна и финансова) за даден пациент във всеки стадий от живота му, показва още тя.

" За лекарите и медицинския личен състав: да се одобри разпоредба за образуване на работните заплати, гарантираща заслужен базов приход. Отпускане на държавни стипендии за образование, с ангажимент за работа по-късно. Финансиране от страната на специализации в чужбина за нужните ни специалности против ангажимент за работа по-късно ", отбелязва Нинова.

За лечебните заведения тя показва като мярка - унищожаване на комерсиалният им статут и възнаграждение на медицински действия с обществени финанси по цени, избрани от НЗОК единствено за лечебни заведения, които не са търговски сдружения. Необходимо е, с цел да има налично опазване на здравето във всяка точка на страната да се построи национална здравна система на районен принцип. Това значи във всеки район да се обединят в единна конструкция от холдингов вид незабавен медицински център, регионален център за извънболнична здравна помощ, болнични лечебни заведения и регионалните центрове за интегрирани здравно-социални услуги, прибавя Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия отбелязва също, че би трябвало да се понижи Данък добавена стойност на медикаментите на 9 %. Те са контролирана стока и в случай че за другите има подозрение дали търговците ще понижат цената, то за тях това непроменяемо ще стане, показва тя.

Нинова благодари на всички експерти, лекари, шефове на лечебни заведения, финансисти, които са помогнали за създаване на този нов модел на опазване на здравето, и се обръща към всички водачи на партии. Кризата е толкоз дълбока, че извеждането на страната от нея няма да стане с популизъм и голи обещания, показва тя. Сложете на масата вашия план за нов здравен модел и дано хората преценят кой ще е работещ и ще докара до качествено и налично опазване на здравето за целия народ, приканва Нинова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР