БСП предлага България да изиска гаранции, че името Република Северна

...
БСП предлага България да изиска гаранции, че името Република Северна
Коментари Харесай

БСП иска гаранции от Македония, че няма да има териториални претенции

БСП предлага България да изиска гаранции, че името Република Северна Македония няма да съставлява причина за териториални искания към страната ни, съобщи депутатът Кристиан Вигенин, който е ръководител на комисията по европейски въпроси. Той изясни, че Българска социалистическа партия желае позицията на България за началото на договарянията за участие на Македония в Европейски Съюз да бъде обвързана с такива гаранции.

Вигенин акцентира, че България е признала нашата югозападна съседка под името Република Македония. " Оценяваме напъните на двамата министър председатели от двете страни Алексис Ципрас и Зоран Заев да затворят един спор, който създаваше напрежение в нашия район. В същото време припомняме, че името Република Северна Македония съдържа географско определение, което е в несъгласие с неведнъж изразявана позиция на поредност държавни управления и президенти, което би трябвало надлежно да бъде регистрирано и от настоящето българско държавно управление ", сподели Вигенин.

Вътрешна македонска революционна организация: Тепърва би трябвало да изкупят виновността си за съществуването на македонизма

Приветстваме това, че най-сетне република Македония и Гърция са намерили компромис, обвързван с името, разяснява и депутатът от " Обединени патриоти " (ВМРО) Юлиан Ангелов. Според него по този начин един проблем на Балканите ще бъде решен, тъй като, когато страните към България са постоянни и нямат проблеми, тогава и българската страна ще е сполучлива и по-стабилна. Той добави, че македонските управляващи първо би трябвало да изкупят виновността си за това, че изобщо съществува Македония и македонска нация.

 Юлиан Ангелов
© Юлия Лазарова

Юлиан Ангелов

Правата и законните ползи на повече от 100 хиляди български жители в Република Македония, както и на македонските жители с българско национално съзнание би трябвало да бъдат абсолютно предпазени и спазвани, се споделя в декларация на Вътрешна македонска революционна организация. От партията напомнят, че според клаузите на контракта за добросъседство " порочните антибългарски практики като кражба и замяна на общата история, имитация на исторически обстоятелства в учебниците по история, потребление на език на омразата по отношение на България би трябвало да бъдат изкоренени и отстранени ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР