БСП предлага 10 минимални заплати за второ и трето дете.

...
БСП предлага 10 минимални заплати за второ и трето дете.
Коментари Харесай

БСП предлага 10 минимални заплати за второ и трето дете

БСП предлага 10 минимални заплати за второ и трето дете. По тези и други въпроси Actualno.com разговаря с народния представител от " Българска социалистическа партия за България " и началник на обществената комисия в Народното събрание Георги Гьоков.

Той изясни, че предлагането е заложено в Закона за фамилните помощи за деца, който беше един от законопроектите, импортирани в първата работна седмица на 48-ото Народно заседание. 

" Даваме опция на обезпечени родители през последните 24 месеца да могат да получат при родено второ или трето дете 10-кратния размер на минималната работна заплата. Ако сега считаме, че тя е 710 лева, те могат да получат 7100 лева, в случай че бъде признат законопроекта. Ако се усилва минималната работна заплата, ще се усилва и това взимане ", сподели Гьоков. 

Условието е единствено родителите да са обезпечени в миналата една година, без значение от размера на техния застрахователен приход.Той посочи, че по този метод Българска социалистическа партия желае да подтиква не хора, които живеят на гърба на обществената система, а виновни, работещи родители, които заплащат налози и осигуровки на системата. 

Гьоков посочи, че това е остаряла политика на Българска социалистическа партия, която се пробват да прокарат от дълги години. " Успяхме да вкараме в съдружното съглашение на предното постоянно държавно управление и единствено времето не ни разреши да я осъществяваме. Иначе тя ни е записана във всички предизборни стратегии и по тази причина я следваме ", изясни социалистът. 

Депутатът от Българска социалистическа партия изясни и по какъв начин стимулират тази мярка. " Над 30% от българите са в риск от беднотия, за разлика от Европейски Съюз, където междинната големина е 20%. Целият Европейски Съюз е със застаряващо население, само че в България бием всевъзможни върхове. Въобще по отрицателните ранглисти сме доста напред. Демографията и бедността ни кара да предприемем такива ограничения в обществената сфера, които да оказват помощ на българите да отглеждат деца. Сигурен съм, че една такава помощ, колкото и забележителна да наподобява тя с 10 минимални работни заплати, няма да накара българските млади фамилии да раждат второ и трето дете, да усъвършенстват демографията на България, само че ще бъде някакъв тласък и поддръжка за тези хора, които въпреки всичко са решили да не престават рода с второ и трето дете ", изясни Георги Гьоков. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР