БСП поиска от Централната избирателна комисия (ЦИК) да не допусне

...
БСП поиска от Централната избирателна комисия (ЦИК) да не допусне
Коментари Харесай

БСП поиска от избирателната комисия да не допусне до вота "Коалиция за България"

БСП изиска от Централната изборна комисия (ЦИК) да не допусне до регистрация " Коалиция за България " за присъединяване в изборите за членове на Европейския парламент през май 2019 година От левицата са внесли доказателства в комисията, че марката " Коалиция за България " е притежавана от тях и никой различен не може да я употребява.

В края на март водачът на АБВ Румен Петков разгласи основаването на " Коалиция за България ", която ще взе участие в евроизборите. Вчера за лидер на листата ѝ беше посочен икономистът Боян Дуранкев. Освен АБВ в обединяването са още " Обединен блок на труда Български лейбъристи ", " Българска партия Либерали ", " Възраждане на Отечеството ", " Българска левица ", " Движение за обществен хуманизъм " и политически придвижване " Социалдемократи ".

След оповестяването на името на обединението водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова реагира, като разгласи, че основателят на АБВ Георги Първанов се пробва да се върне в политиката през задния вход, като краде името на личната си партия, с цел да помогне на нейния конкурент. Както е известно, новото обединяване взима употребеното повече от 10 години от Българска социалистическа партия и няколко дребни партии име " Коалиция за България ". С него Георги Първанов завоюва президентските избори прз 2001 година, а социалистите - парламентарните избори през 2005 година, когато Сергей Станишев стана министър председател.

Името на водената от Българска социалистическа партия лява коалиция бе заменено през 2014 година по самодейност на тогавашния водач Михаил Миков. Обединението бе преименувано на " Българска социалистическа партия Лява България ". После Корнелия Нинова кръсти обединението " Българска социалистическа партия за България ".

В публикувано до медиите писмо от Българска социалистическа партия акцентират, че комерсиалната марка " Коалиция за България " е тяхна благосъстоятелност. " Съгласно закона, това включва правото на притежателя й да я употребява, да се разпорежда с нея и да забрани на трети лица без негово единодушие да употребяват ", написа в позицията на левицата, като се добавя, че дейностите на АБВ имат за цел да объркат гласоподавателите.

" Това е нарушаване на главните правила за обективен избирателен развой, според Изборния кодекс на страната, и затова не би трябвало имитираща коалиция да бъде записана в ЦИК. Обръщаме внимание, че с регистрацията на " Коалиция за България " за присъединяване в изборите за Екологичен потенциал ще бъдат нарушени редица закони на страната - включително Изборният кодекс, Законът за политическите партии, Законът за защита на конкуренцията, Наказателният кодекс, Законът за марките и географските означения и редица Европейски нормативни актове. Ще пазиме правата си пред съда, всички интернационалните органи и институции ", пишат още от Българска социалистическа партия.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (204)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР