БСП поема нов курс“, смята Петър Кичашки - директор на

...
БСП поема нов курс“, смята Петър Кичашки - директор на
Коментари Харесай

Петър Кичашки: Нинова повежда БСП по нов курс

„ Българска социалистическа партия поема нов курс “, счита Петър Кичашки - шеф на Института за съвременна политика. Пред „ Труд “ той показва, че левицата организира първия директен избор за ръководител, извоюван безапелационно от Корнелия Нинова, а последвалият конгрес запечата тази победа като в допълнение делегатите не дадоха задоволително поддръжка за избирането на знакови представители на така наречен „ вътрешна съпротива “ в Националния съвет.
След събитията от последните седмици се дава сигнал, че Българска социалистическа партия прави опит да се рестартира, разяснява още Кичашки, въпреки столетницата да беше заглъхнала в серия от вътрешни дрязги, разпри и кавги.
 Радев вкара Петър Кичашки в Комисията по дискриминация Радев вкара Петър Кичашки в Комисията по дискриминация
Президентът Румен Радев дефинира членовете на Комисията за отбрана от дискриминирането (КЗД). От квотата на президента са избран...
В ретроспекция обстановката за Българска социалистическа партия не беше изключително ласкава след краха на ръководството на Пламен Орешарски. Несполучливата коалиция с Местан по това време докара до раздор в ляво. Станишев даде крачка обратно, Миков пое руля на левия транспортен съд, с цел да го изпусне с малко и това да докара Корнелия Нинова в председателския кабинет на „ Позитано “ 20. Самата Нинова мина през разнообразни етапи – опираше се и разчиташе на този или оня от старите играчи в Българска социалистическа партия, лъкатушеше сред сполучливи и несполучливи политически решения. Към един миг в профил изглеждаше като че ли страстта беше взела връх и се действаше повече по инстинкт, в сравнение с по авансово начертана тактика. В последно време обаче Корнелия Нинова претърпя някаква форма на политическо отрезвяване. Резултатът от това е, че левицата като че ли ще търси обновяване, написа за „ Труд “ Кичашки.
В същото време той отбелязва, че все още: „ Нинова наподобява по-обрана, по-спокойна, излъчва убеденост – все значими знаци, в случай че човек желае да съумява в огромната политическа игра “. Петър Кичашки акцентира и че в Българска социалистическа партия се виждат нови лица, отглежда се ново потомство представители и оратори.
Тези трендове Кичашки изяснява: „ Става дума за ролята на консервативния социализъм. И не, това не е „ дървено желязо “, както се пробват да го показват неолибералните левичари, които разясняват тематиката. Това е оня прочит на социалистическата концепция, който е стопански напредничав, само че обществено закостенял “.
Директорът на Института за съвременна политика разяснява, че това е огромният абстрактен разлом в Българска социалистическа партия, чиито механически проявления са провеждането на директен избор и изваждането на вътрешната съпротива от оборот. „ Мнозина считат, погрешно съгласно мен, че левицата следва постоянно и окончателно да е част от последните течения на културния неомарксизъм. Не си ляв, видиш ли, в случай че не се поддаваш на климатичната суматоха, сериозната расова доктрина и джендър идеологията. Да, де, но централният въпрос на една левица следва да е приходът, а не джендърът. Днешната американска и западноевропейска левица не приказва за единия % свръхбогати, нито за отварянето на гигантската ножица сред имащи и нямащи. За нея това е фонов звук към „ централните тематики “ за възобновими енергийни източници и имагинерен расизъм “, споделя още Кичашки и конкретизира: „ Със протичащото се в Българска социалистическа партия се дава знак, че българската левица не се припознава в тези тематики. Мнозина не си дават сметка, че Българска социалистическа партия съществува и е значима точно, тъй като играе ролята на консервативната мощ в обществото. Десниците се надиграват коя от тях е по-прогресивна, по-неолиберална и по-глобалистка. Но политиката не търпи вакуум – на терена е нужна и консервативна политическа мощ, която да дава посланичество на умерените и социално-консервативните пластове на обществото. Нинова, наподобява, схваща този въпрос и по тази причина ускорява социално-консервативния вектор в Българска социалистическа партия за сметка на глобалисткия и елитаристки подобен. Дали този метод ще успее е рано да се каже. Но за мен е позитивно, че се търси нов курс. Старият, явно, не печели доверие “, заключава в публикация за „ Труд “ Петър Кичашки.
 Георги Атанасов: Трябва честен екзистенц-минимум, с цел да бъде приета успеха на Нинова и провалянето на опозицията й Георги Атанасов: Трябва честен екзистенц-минимум, с цел да бъде приета успеха на Нинова и провалянето на опозицията й
„ Медийните измекяри още са в потрес от триумфа на Корнелия Нинова и трескаво търсят под вола теле “. Заключението е на журнали...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР