БСП подкрепя решенията, които са важни за българското общество“Днес ще

...
БСП подкрепя решенията, които са важни за българското общество“Днес ще
Коментари Харесай

Вяра Емилова: Смесеното гласуване ще даде право на много повече български граждани да упражнят своя вот

БСП поддържа решенията, които са значими за българското общество
“Днес ще бъде прегледан значимият законопроект за смесеното гласоподаване. Това не е напълно отказване на машинния избор, в противен случай. Машинният избор би трябвало да остане, само че би трябвало да има и още една опция за българските жители, които имат към момента имат боязън от гласуването с машина. “ Това съобщи секретарят на парламентарната група на “БСП за България “ Вяра Емилова в ефира на Nova News.

В предаването “Твоят ден “ тя изясни за какво това е значимо: „ При срещите ни с хората те споделят, че поради машинния избор не излизат да гласоподават. Ако има хартия, част от българските гласоподаватели ще могат да упражнят своето законно право на глас. Виждаме какъв брой е спаднала изборната интензивност, а тогава органите стават незадоволително легетимни “, уточни тя и означи какъв брой е спаднала интензивността при напълно машинно гласоподаване. „ Гласуването и на хартия, и на машина, ще даде правото на доста повече български жители да упражнят своя избор “, изрично съобщи Вяра Емилова.

„ Притеснение за манипулиране на вота постоянно има, такива имаше и когато вотът беше напълно машинен “, счита Вяра Емилова и продължи: „ Много е значимо органите, които се занимават с честността на вота, с противодействието на пазаруването на гласове, да могат доста добре да свършат своята работа. Много е значимо и хората в изборните комисии да наблюдават за честността на вота “, изясни тя.

По думите ѝ би трябвало да гледаме и към европейските практики: „ Само в три страни има машинен избор, това са Белгия, Франция и Естония. Държави с много мощно развита стопанска система и много почтен избирателен развой, като Финландия, Германия, Нидерландия и Ирландия, са отхвърлили напълно машинния метод на гласоподаване “, разяснява социалистът.

Вяра Емилова не може да одобри опитите, с които Българска социалистическа партия се пробва да бъде вкарана в разнообразни обединения. „ Вчера се видя една друга такава коалиция – за оръжията. Ние поддържаме решенията, които са значими за българското общество “, заключи тя.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР