БСП, партията, която години наред се бореше за въвеждането на

...
БСП, партията, която години наред се бореше за въвеждането на
Коментари Харесай

На 180 градуса: БСП връща хартията в големите изборни секции

БСП, партията, която години наред се бореше за въвеждането на машинния избор и бе пръв труженик за това да се гласоподава всеобщо с устройствата, в този момент предлага... връщането на избора да гласуваме ли с хартиена бюлетина.

Това излиза наяве от план за промени в Изборния кодекс, импортиран от трима депутати от левицата - Георги Свиленски, Филип Попов и Румен Гечев.

Сам по себе си този акт на социалистите не е неочакван, защото лидерката Корнелия Нинова неведнъж упрекна и машините за серийните изборни провали на Българска социалистическа партия през миналата година. За последно тя направи това на определяния като " бутафорен " конгрес на партията, на който делегатите не " установяваха " оставката ѝ. Тогава тя уточни, че може би трябвало да се премисли дали да не се върне остарялото състояние, при което гласоподавателите можеха да преценяват с машина ли желаят да упражнят правото си на избор, или с хартия. Това е същото нещо, за което упорстват от дълго време от ГЕРБ и имат еднакъв с този на левицата подготвен законопроект (само невнесен още в настоящия парламент).

Както е известно, 45-ото Народно заседание в оптимално съкратени периоди одобри въвеждането на машинен избор във всички секции с над 300 гласоподаватели, в това число в секциите в чужбина. Т. нар. огромни секции са над 9500 в страната, от общо към 11 000. С други думи устройствата станаха главен прийом за практикуване на правото на глас. Така се създадоха изборите за идващите два Народното събрание предходната година.

Мотиви

От ГЕРБ обаче оповестиха поголовното гласоподаване с машини за противоконституционно. Същото вършат в този момент и от левицата, като в претекстовете към плана показват член 6 от главния закон, който гласи, че " всички хора се раждат свободни и равни по достолепие и права ". Разбирай - с връщането на хартията щели да се " отстраняват изкуствените ограничавания пред упражняването на правото на глас от всички искащи да сторят това български жители ".

Социалистите се базират още на ниската изборна интензивност от предходната година (без да регистрират какъв брой пъти на хората им се наложи да вървят до урните поради поредицата от неспособност на обединенията в Народно събрание да сформират правителство). Избирателите си останали у дома " заради боязън или стеснение да не се злепоставят обществено, заради неумението си да работят с електронните изчислителни устройства ", четем още в претекстовете на депутатите на Нинова. Въпреки че точно от Българска социалистическа партия сравняваха машината за гласоподаване с банкомат - прочут на всички, в т. ч. на възрастните хора, които теглят пенсиите си от тези устройства.

Прави усещане обаче, че никой от останалите съдружни сътрудници не се е подписал под това следващо изменение на ИК. В 45-ото Народно събрание за поголовното въвеждане на машинния избор упорстваха " ИТН " и " Демократична България ", през днешния ден сътрудници на Българска социалистическа партия в ръководството. Машинният избор в настоящия му тип е харесван и от " Продължаваме промяната ".

Така че левицата, обърнала мнението си по въпроса на 180 градуса, може към този момент да разчита на ГЕРБ и Движение за права и свободи за връщането на хартията.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР